NYHETER 2023-10-26 KL. 12:00

Rosendalsskolan 8C stormar fram i Yrkeskampen

Av Daniel Bergholm

Rosendalsskolan 8C har kvalificerat sig för regionsfinalen i Yrkeskampen. 111 skolklasser i Stockholmsregionen hade anmält sig till tävlingen, och där var Vallentunaklassen en av de tre främsta.

Rosendalsskolan 8C stormar fram i Yrkeskampen
KLASSKAMP Rosendalsskolan 8C har kvalificerat sig för regionsfinal i Yrkeskampen. Bild fr. vänster: Wilhelm Klauk, Nick Mahjouri och mentorn Emelie Forslöf. Foto: Roffe Andersson

Det innebär att de nu kvalificerat sig för finalen på St Eriks gymnasium den 9 november.

Samtliga åttondeklasser i Sverige har fått möjlighet att delta i Yrkeskampen. En av de som anmälde sig var Rosendalsskolan 8C i Vallentuna. Efter att ha genomfört testet, som hela klassen deltog i, har de nu gått vidare till regionsfinalen. Där kommer de att möta sju andra skolor från Stockholm.

– Från början visste vi inte vad vi hade gett oss in i och hade inga förväntningar. Men att vi blev tredje bäst i Stockholm, bland de klasser som deltog, känns jätteroligt, säger mentorn Emelie Forslöf.

Tävlande elever

Inför regionsfinalen har de lottat ut fem elever från klassen som ska få tävla. Två av dessa elever är Wilhelm Klauk och Nick Mahjouri.

– Jag trodde inte att jag skulle bli vald och blev väl lite förvånad. Det känns lite nervöst men ska också bli kul, säger Nick, och Wilhelm fyller i.

– Det känns spännande att få testa sina kunskaper mot elever från andra skolor.

Uttagningsprocessen innebar att hela klassen skulle göra ett online-test som anspelade på olika yrkeskategorier. Testet genomfördes under september och skiljde sig från vanliga fråga-svars-test, genom att utformas som ett dataspel.

– Det bestod av ett 20-tal frågor om problemlösning inom olika yrken. Vi hade ingen specifik förberedelse, men det var som att spela ett spel, och det var ett roligare sätt att testa våra kunskaper, säger Wilhelm Klauk.

Praktiska finalmoment

För lite mer än en vecka sedan fick de resultatet som innebär att hela klassen kommer att få åka till regionsfinalen den 9 november.

De har fått information om att det kommer finnas praktiska moment under tävlingen, och förra året inkluderade bland annat att arbeta med bilar.

10 000 kronor i potten

Om klassen går vidare från regionsfinalen väntar sedan en nationell final i Karlstad under våren, med en prispott på 10 000 kronor som tillskott till klasskassan.

– Självklart siktar vi på att vinna. Prissumman vill vi gärna ta hem och använda för att göra något roligt tillsammans med hela klassen, instämmer killarna.