Extremväder, pandemier och ett försämrat säkerhetsläge i Europa har fått många kommuner att se över sina rutiner för offentliga måltider. Vi har pratat med ansvariga inom måltidsenheterna i Österåker och Vallentuna om deras förberedelser och hur de inspireras av varandra.
Vallentuna i framkant
Vallentuna kommun började tidigt arbeta med beredskap för offentliga måltider, ett arbete som genom åren har bidragit till erfarenhetsutbyte och inspirerat andra kommuner.
– Ensam är aldrig stark. Om en större kris inträffar drabbas vi alla på något sätt, även över kommungränser, säger Charlotte Müntzing, avdelningschef för kost, miljö och folkhälsa i Vallentuna. Vi behöver arbeta tillsammans för att skapa förutsättningar att fortsätta leverera viktiga måltider, oavsett omständigheter.
Vallentuna har också lanserat "Vallentuna matmarknad", ett förenklat inköpssystem som gör det lättare för lokala producenter att samarbeta med kommunen.
I FRAMKANT. Charlotte Müntzing, avdelningschef för kost, miljö och folkhälsa i Vallentuna har varit med att utveckla arbetet tillsammans med olika aktörer - för att vid olika typer av kris kunna upprätthålla de offentliga måltider i skola- och äldreomsorg i Vallentuna kommun. Foto: Vallentuna kommun.
– Vi bygger nätverk och inköpskanaler i fredstid som vi hoppas kunna använda även vid krissituationer, säger Müntzing. Pandemin lärde oss att se över våra lager och beredskapsplaner, så att vi kan laga mat även vid uteblivna leveranser.
Kommunsamarbete
I Österåker lagar måltidsenheten 6 200 portioner varje dag till skolor och äldreomsorg. Kostchef Margareta Andersson har nyligen initierat samarbeten över kommungränsen.
– I höst har vi, med gott resultat, låtit en skola i Vallentuna laga mat till några av våra förskolor, säger Andersson. Vi arbetar även med krismenyer och har köpt in ett vedeldat beredskapskök med kapacitet för 100 portioner, vilket vi har testat med framgång.
Andersson understryker vikten av att samarbeta med kommunens säkerhetsenhet, som har planerat för hur vissa skolkök kan förses med vatten och el vid olika typer av krissituationer.
– Det är viktigt att vara förberedd och kunna snabbt ställa om vid behov, säger hon.
Framtidens krav
Henrik Björk, beredskapssamordnare i Österåker, betonar betydelsen av regionalt samarbete och idéutbyte för att hantera framtida utmaningar som el- och vattenavbrott. Ett nytt lagförslag som träder i kraft 2027 ställer högre krav på att kommuner ska kunna upprätthålla måltidsverksamheten i minst två veckor vid kriser.
– Vi har en nödvattenplan som beskriver hur kommunen kan distribuera nödvatten med hjälp av tankar och andra resurser, säger Björk.
SAMORDNAR. Henrik Björk, Österåkers kommuns beredskapssamordnare har ett nära samarbete med Måltidsenheten. Foto: Agneta Johansson
När kommunen anlitar privata leverantörer är det numera en självklarhet att krisberedskap ingår i avtalen.
– Om livsmedel inte kan levereras och personal inte kan ta sig till jobbet har vi problem i stora delar av samhället, säger Björk. Därför har vi rutiner för att omprioritera snöröjning och använda alternativa färdvägar och leveransstrategier vid kris.
Framtiden för krisberedskap
Med ett starkt fokus på att säkra offentliga måltider arbetar Österåker och Vallentuna kontinuerligt för att stärka sin krisberedskap. Genom samarbeten och innovativa lösningar står de redo för framtidens utmaningar, med målet att alltid kunna leverera måltider till sina medborgare.
RESERVKÖK.
Enhetschef, Susanne Doverhall serverar soppa som lagats på Österåkers måltidsenhets nya vedeldade reservkök.
Foto: Privat