Klik venligst
NYHETER 2021-12-22 KL. 16:50

Smittspridningen av covid -19 ökar

Av Anneli Leijel

– Men vaccinerade kan fira jul ihop bara de är friska
Nu har 86 procent av Vallentunaborna fått en dos vaccin och 80 procent har fått två doser, enligt det nationella vaccinationsregistret. Samtidigt ökar antalet smittade med covid -19 i Vallentuna för tredje veckan i rad.

Smittspridningen av covid -19 ökar
Foto: Adobe

Trenden ser likadan ut i övriga landet. Fler åtgärder för att minska smittspridningen är på väg. Men dessa kommer inte att påverka julfirandet, enligt regeringen.

Det är många som är sjuka nu. Förutom ökat antal fall av covid -19, vinterkräksjukan och förkylningar, syns en brant ökning av antalet insjuknade i årets influensa. Detta sammantaget gör att många vuxna också är hemma med sjuka barn och uttaget av vab, vård av barn, har slagit nytt rekord för årstiden.

Testa vid symtom
Under vecka 49 rapporterades 112 nya fall av covid -19 i Vallentuna kommun. Det är en uppgång med +43 fall, jämfört med vecka 48 och den tredje veckan i följd som antalet bekräftade smittfall ökar. De senaste siffrorna kan jämföras med december förra året då den högsta noteringen av coronafall gjordes i Vallentuna med 167 fall under en vecka.

Med inträdet av den nya virusvarianten omikron i Sverige har Folkhälsomyndigheten uppmanat alla som har symtom på covid -19 att testa sig. Det har lett till att fler fall av covid -19 har upptäckts, men enligt Folkhälsomyndigheten är smittspridningen de facto högre nu jämfört med tidigare under hösten. Hittills har 14 fall med omikron upptäckts i Stockholmsregionen.

Eftersom influensakurvan just nu stiger brant och flera har smittats med covid -19, är läget ansträngt på regionens sjukhus. Skillnaden nu, jämfört med tidigare under pandemin, är att många av dem som behöver intensivvård för covid är yngre och ovaccinerade.

Ytterligare restriktioner
Folkhälsomyndigheten har sedan några veckor tillbaka uppmanat landets samtliga regioner att snabba på vaccineringen av dos 3, men i region Stockholm var det länge svårt att få en tid för den tredje påfyllnadsdosen. Den senaste veckan har dock fler vaccinationsställen öppnat, bland annat Älvsjömässan, med stor kapacitet att vaccinera många.

Nu kan den som tog sin andra dos 16 maj eller tidigare och är 18 eller äldre, boka tid för att få dos tre. Och vecka 3, nästa år är planen att öppna för alla över 18, och där det gått sex månader sedan andra dosen, att kunna boka en tredje dos.

Folkhälsomyndigheten har aviserat att ytterligare restriktioner kan komma den här veckan, när man ser att smittspridningen av covid ökar. I skrivande stund är det inte klart vilka restriktioner det blir, men enligt socialminister Lena Hallengren är det inget som förändrar råden inför julfirandet.

–För den som är fullvaccinerad och frisk går det bra att fira jul med släkt och vänner. Men var beredd på att ställa in om du får symtom, sa Lena Hallengren på en presskonferens den 16 december.

För ovaccinerade gäller särskilda råd, så att man inte utsätter andra för smitta. Sedan tidigare gäller att man ska stanna hemma när man är sjuk, testa sig vid symtom på covid -19, hålla avstånd i offentliga miljöer och använda munskydd vid trängsel, till exempel i kollektivtrafiken.

Från den 21 december införs också krav på covidbevis vid inresa till Sverige även från de nordiska länderna. Andra åtgärder som kan komma före jul är till exempel krav på covidbevis på restauranger och gym. På folkhalsomyndigheten.se finns den senaste informationen.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se

Fakta: Vaccinerade i Vallentuna till och med vecka 49
Dos 1: 86 procent
Dos 2: 80 procent.
Dos 3: Redovisas än så länge separat.

I Vallentuna hade fram till den 14 december totalt 4712 personer fått den tredje dosen. Det motsvarar 18 procent av de vuxna över 18 år och av dessa är det 75 procent som är över 80 år, och 71 procent som är över 65 år.