NYHETER 2023-12-07 KL. 09:30

Snökaos blev sopkaos i Vallentuna

Av Daniel Bergholm

Vinterns oväder i Vallentuna har lämnat invånarna längs Gamla Norrtäljevägen med otömda soptunnor. Trots grannarnas ansträngningar vägrade PreZero att hämta soporna. Kalle Segerbäck, boende i området, som uttrycker sin frustration över beslutet.

Snökaos blev sopkaos i Vallentuna
SOPHÄMTNING. Så här såg det ut i fredags förra veckan vid grannarnas soptunnor i Stångberga. Där hade man skottat för sophämtningen som aldrig blev av. Foto: Privat

Vid Gamla Norrtäljevägen ställer grannarna i Stångberga ut sina soptunnor varje vecka för upphämtning. Kalle Segerbäck, som till vardags frilansar som granskande journalist, bland annat hos Uppdrag Granskning, har bott i området i över 20 års tid. Han berättar att det under vintertid alltid har fungerat utan problem, tills nu.

PreZero har sedan i slutet av 2021 tagit över ansvaret för sophanteringen i kommunen.

De meddelade grannarna att anledningen till att de inte hämtade avfallet var att boende i området inte skottat bort snön eller sandat tillräckligt. På bilderna som Kalle visar upp är det tydligt att snöröjning hade skett på platsen.

OHÅLLBART. Kalle Segerbäck har bott i Stångberga i 23 års tid och aldrig upplevt några problem med sophämtning. Han är därför oförstående till entreprenörens beslut att inte hämta deras sopor längs Gamla Norrtäljevägen. Foto: Daniel Bergholm

– Jag var bortrest i fredags förra veckan, men blev uppdaterad av grannarna att det var skottat och fint. Trots det hade entreprenören inte tömt våra soptunnor, som står precis intill vägen, säger Kalle Segerbäck.

Samhällsproblem

Att det kan bli problem med samhällsfunktioner när det blir stora skiftningar i vädret har han förståelse för. Men han menar samtidigt att det måste gå att hitta lösningar på problemet.

– Under mina 23 år har det varit betydligt värre än så här vädermässigt, och detta har aldrig hänt innan. Samtidigt har exempelvis posten och bussarna fungerat felfritt. Det blir ett samhällsproblem om soporna inte kommer att hämtas under hela vinterperioden, säger han.

Kalle Segerbäck ringde själv till PreZero och efterfrågade bildbevis då de hävdade att det inte skulle vara skottat.

– När jag ställde frågan svarade de: ”nej, det skulle bli väldigt mycket bilder”. PreZero nämnde då att det var ungefär halva Vallentuna som de inte hade tömt soporna hos. Jag upplever de som väldigt arroganta, säger han.

Ohållbart

Efter fyra dagar kvarstod problemet med proppfulla soptunnor. Men efter att både Kalle och tidningen hört av sig till entreprenören har de nu hämtat avfallet i Stångberga.

– Jag förstår inte hur det tänkte. Skulle soporna hamna i naturen eller skulle vi elda upp det? Det känns inte hållbart, säger Kalle Segerbäck.

Företrädare på PreZero som tidningen pratat med, meddelar att de inte kommer kommentera enskilda ärenden. Samtidigt påpekar de att problemet med sophanteringen funnits i stora delar av kommunen den senaste tiden, men de vill inte heller gå ut med några citat gällande det.

Entreprenörens beslut

Johan Carselind, gatu- och parkchef på Vallentuna kommun, har förståelse för att situationen kan skapa irritation. Han påpekar också att det är skillnad på det kommunala och på det privata vägnätet. Gamla Norrtäljevägen ingår i det privata.

– Det som jag har fått till mig så är det sämre på de enskilda vägarna än de kommunala. Nu när snön fallit så har vi fått in att vissa gator har varit svårhanterade, säger han.

Han menar på att det är entreprenören som avgör om platsen är tillräckligt bra förberedd för sophämtning, och att det där kan bli mycket ord mot ord.

– Är det bra skottat känns det konstigt att de inte hämtat soporna, men det är entreprenören som tar beslutet. Om vi skulle anse att beslutet inte känns rimligt, så är det vi som får ligga på där, säger Johan Carselind.

Så här ser avtalet ut mellan kommunen och entreprenören gällande avvikelsehantering.

Avvikelser eller omständigheter som förhindrar att entreprenören kan utföra en tjänst. Exempel på avvikelser är:

- Kärlet innehöll avfall som inte får hämtas.

- Vägen till behållaren var blockerad.

- Det var för halt/mycket snö.

- Kod eller nyckel saknas.

- Kärlet var överfyllt.

- Kärlet var ej utställt.

- Tom behållare.

- Trasigt kärl.

- Defekt tagg.

Precis som Johan Carselind nämner så är det inte helt oväntat att det kan bli många ord mot ord-situationer. Vad som är för mycket snö och vad är för halt egentligen?

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se