SPORT 2020-08-07 KL. 10:01

99 konståkare laddar upp inför tävlingssäsongen i Vallentuna

Av Uffe

99 konståkare laddar upp inför tävlingssäsongen i Vallentuna

Foto: Privat

Lagom till sommarens återkomst, efter en kall julimånad, startade konståkningsveckan på Vallentuna IP:s A-hall. 99 konståkare från Vallentuna,

Viggbyholm, Vaxholm och hela vägen från Östersund vallfärdade till vår bygd för vad som för de flesta är sommarens sista läger. A-hallen tog emot alla i ny vacker skrud, grågrön från topp till tå! Lagom till denna vecka blev den nya fasaden klar. Och ishallens vaktmästare fixade spegelblank is till lägerstarten på måndag morgon.

Nu är lägret i full gång. De flesta åkare tränar tre ispass och ett fyspass på mark om dagen. De minsta åkarna, från tre år och uppåt, tränar ett ispass och ett fyspass om dagen. Nivån är från nybörjare i skridskoskolan, hobbyåkare i vuxengruppen, till tävlingsåkare och elitserieåkare.
Det sjuder av liv när de minsta tränar, upp till 20 åkare på isen tränar idogt på sina piruetter. Tränarna är fokuserade och punktmarkerar de små. Allt för att de ska känna sig trygga och uppmärksammade på isen.


igcaption>STARK HÖSTSTART. Det är fullt pådrag i ishallen under konståkningsveckan.Många åkare och besök av Svenska Konståkningsförbundets sportchef.
Foto:PRIVAT

Besök från förbundet
När elitåkarna är på isen är det ett grymt drag, både från högtalarna och från den vindsnabba åkningen. De landar sina dubbla och trippla hopp och det blir kratrar stora som kaffekoppar. Isen stänker åt alla håll. Vaktmästarna gnisslar tänder men ytan är ändå perfekt efter isvården. Tack vaktisar! Tränarna svettas och får anstränga sig för att överrösta musiken.

Andreas på Rookie Bar får laga luncher i högt tempo för de hungriga idrottarna. – Men ordningen är god under konståkningsveckan, säger Andreas. Det är skratt och stoj på restaurangen men inget stök.
På fredagen får lägret besök av Svenska Konståkningsförbundets sportchef, Scott Rachuk, en kanadensare som bor i Påtåker. Scott har värvats från det kanadensiska förbundet för att ta vår konståkning till nya höjder. Lägret avslutas på söndag med konståkningstester. Vi håller förstås tummarna för alla som ska testa.

Med farten och glädjen på träningslägret visar konståkningen sin allra bästa sida. Och även Vallentuna visar sig i sin allra finaste sommardräkt. Åkarna sitter på uteplatserna under pauserna och alla fyspass hålls ute i solen på IP. Alla pilar pekar uppåt. Konståkningsvecka visar att Vallentuna kan leverera på den högsta nivån!

Ed Fontes