SPORT 2022-10-20 KL. 08:30

Åtta Vallentunalöpare med i terräng-SM

Av Jonny Andersson

Åtta Vallentunalöpare med i terräng-SM
Hon har snabbhet och styrka för banlöpning, inför terräng-SM har Elina Hellgren byggt på uthålligheten Foto: Roffe Andersson

I helgen avgörs terräng-SM i Hässelby och efter distanspass med Vallentunas löpargrupp är Elina Hellgren inte lika orolig för sex kilometer som innan.

Vallentuna FK:s Elina Hellgren blev för ett år sedan femma i F17-klassen när terräng-SM avgjordes i Höganäs, Skåne. Distansen var fyra kilometer och hon var exakt minuten efter vinnaren Ida Knutsson, Uppsala IF. På söndag tar Elina steget upp i F19 och distansen blir ytterligare två kilometer.

– Förra året kändes fyra kilometer som något jag skulle klara utan speciell träning, säger Elina Hellgren och tillstår att det är annat med sex kilometer.

Långa intervaller
För att växa in i distansen har hon i höst sökt upp Mattias Willim och gänget i Vallentuna FK:s löpargrupp.

– Det går som en gräns vid fem kilometer, tycker jag. Man behöver tänka till hur man lägger upp sitt lopp. Jag har inte kört jättemånga pass med gruppen, jag simmar ju också, men jag har försökt att hänga på dem några gånger. Bland annat har de kört längre intervaller och fyra x 2 000 meter är inget jag varit van vid.

– Jag tror att hon fått några bra ryggar att gå i, säger ledaren Mattias Willim. Hon har sedan tidigare snabbhet och styrka, med vår träning har hon kanske byggt lite uthållighet.

Inga placeringsmål
Med fler längre pass känner också Elina att respekten för sex kilometer minskat, en annan positiv effekt är att hon fått känslan av att hennes ordinarie pass, för att vara bra på 2 000 hinder, blivit kortare.

Terränglöpning se Elina hur som helst som inspiration i träningen och hon har inga placeringsmål inför SM-loppet på söndag.

– Jag ska göra mitt bästa. Ha kul och sedan får jag se hur det går.

Elina Hellgren är en av nykomlingarna i VFK:s löpargrupp. Dyker alla upp på träningsdagarna höftar Mattias Willim att man numera är uppåt 25 deltagare. Fem av dessa är anmälda till terräng-SM i olika klasser.

Mattias är tveksam till sin egen form, lyfter inte upp någon som medaljkanditat. Men. Nio VFK-löpare var nyligen iväg på träningsläger i Falun under en helg. Så någon kanske har prickat toppformen.

I F16 springer också Inez Bergström och Agnes Josefsson.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se