SPORT 2022-06-02 KL. 11:15

Allt fler spelar i Vallentunatröjan i Liberia

Av Jonny Andersson

Allt fler spelar i Vallentunatröjan i Liberia
NYA STÄLL. Nu har spelarna i Monrovia fått fler fotbollströjor från Vallentuna. Foto: Privat

FOTBOLL. Ett pojklag i Liberias huvudstad Monrovia spelar numera i Vallentuna BK:s matchtröjor och allt började med att Leo Johnson lämnade kvar sina skor på lagets sandplan som tack för att han fick vara med och träna.

När familjen Johnson-Fabiansson i januari var nere och hälsade på Prince Johnson, som arbetar i Monrovia, fick sonen Leo träna med fotbollskillarna i det lokala laget Soul Clinic. Efter ett träningspass i 32 grader lämnade Leo kvar sina fotbollsskor och ur detta föddes en idé. I synnerhet då flera av spelarna i Soul Clinic saknade fotbollsskor.

– När vi kom hem frågade jag föräldrarna i Leos lag om de ”istället för att slänga urvuxna skor kunde tänka sig att skänka till killarna i Soul Clinic?”.

Det blev en hel del skor och även benskydd insamlat på ett par veckor. Men i höstas skiftade dessutom lagen inom VBK och Vallentuna BK DF matchställ. Så utöver skor och benskydd kunde Prince Johnson ta me d sig ett komplett matchställ när han senast åkte ner till det västsfrikanska landet.

– Prince fick köpa en ny resväska och betala för övervikt, men det var det värt, berättar Catarina Fabiansson och skrattar.

I VBK:s pojklag, födda 2010, är stoltheten också påtaglig, enligt Rickard Nordström, assisterande tränare samt sponsor- och materialansvarig.

– Klubben har tidigare skänkt kläder. Det roliga och speciella nu är att vi får en återkoppling och lite information om hur det går genom Prince. Det här gör också att våra killar ser att förutsättningarna är annorlunda i andra delar av världen, säger Rickard Nordström.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se