SPORT 2022-01-14 KL. 12:53

Amjad nöter på sina "moves" på morgonen

Av Jonny Andersson

Sport i dess vackra form är att se ett barn på egen hand nöta skott, finter eller vad det nu må vara som utvecklar den personliga färdigheten.

Amjad nöter på sina
Han laddar för kvällen träning med basketlaget. Foto: Jonny Andersson

Amjad Abuelalaa Elhag Mohamed trotsade förra veckan kylan och underlaget för att skicka bollar i korgen utanför Vallentuna Friskola.

Solstrålarna har precis börjat nagga isfläckar i kanterna och klockan att strax efter 09.00 när skymten av en ung kille under Vallentuna Friskolas ena basketkorg för en sekund distraherar bilfärden.

I nästa stund infinner sig glädje. Lycka.
Vem? Varför? Det är ju fortfarande jullov!

Amjad Abuelalaa Elhag Mohamed låter sig störas. Samtidigt som han fortsätter dribbla sin basketboll mellan fötterna, berättar 14-åringen att han gillar tidiga mornar.
– Jag tycker om att träna ensam. Träna på att skjuta, dribbla och köra olika ”moves”, säger han och hystar iväg bollen som i nästa stund glider ner genom korgens ännu frostfrusna nät.

En stilren 2-poängare, på gränsen till 3-poängare.
Och han följer upp skottet med fler med samma kvalité. Ombedd att göra några ”lay up” gör han dem utan problem och bollen når sitt mål via plankan eller direkt i.
– Ska jag göra fler?
Ja, tack.


Morgonpigg på basketträning. Trots att det är lov nöter Amjad på under korgen. Foto: Jonny Andersson


Helst av allt hade han haft någon kompis med sig på skolplanen – då hade de kunnat utmana varandra och gjort varje moment lite svårare.

Men i dag får han alltså utmana sig själv. I det ingår också att undvika de värsta isfläckarna.

– Jag har börjat i Vallentuna Basket för två månader sedan och vi har första träningen efter uppehållet i kväll. Jag vill komma förberedd, säger han.

Han kör ytterligare några moves, kroppsfintar höger-vänster och sätter ytterligare ett skott. Och det känns euforiskt uppfriskande och förtröstansfullt att idrott fortfarande är så här fritt och lekfullt.

– Jag vill bli bra på basket, säger Amjad Abuelalaa Elhag Mohamed innan vårt möte under korgen är över.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se