SPORT 2022-12-08 KL. 08:25

Bandygubbarna ska ha roligt

Av Jonny Andersson

Bandygubbarna ska ha roligt
NYCKELSPELARE. Som tidigare år blir Niklas Thörnvik en viktig spelare för GoIF Kåre. Foto: Roffe Andersson

Med tilltänkta division 3-premiären uppskjuten startade GoIF Kåre i veckan upp bandysäsongen och målsättningen är lättsam och enkel: ”Ha jäkligt kul”.


Men en ledarroll i Kårstaklubben sedan 1995 vet tränaren Bo ”Botte” Hammerin att han förfogar över ett järngäng vinnarskallar när de väl sparkar av sig skydden och skrinnar ut på bandyisen. Men han vet också att varje säsong kan vara den sista och att ambitionen inte längre är att vinna serien till varje pris.

– Det är mer socialt än något annat. Samtidigt vill ingen av killarna hamna långt ner i tabellen, så realistiskt är att vi hamnar kring den femteplacering vi nådde förra säsongen. Viktigaste målsättningen är att ha jäkligt kul. säger Hammerin och minns tillbaka på tiden när några av herrarna i truppen var ungdomar som en gång i veckan tog sig från Kårsta för att morgonträna i Vallentunas b-hall.

– Vi försökte få till en träning i veckan från 08.00 mellan åren 1996-2000. Det var bra drag kring bandyn då och väldigt synd att kommunen inte satsade på en konstfrusen isyta när man anlade konstgräsplanerna på Vallentuna IP. Jag är säker på att det hade varit bra för bandykulturen i Kåre, issporten generellt och friskvården i kommunen. Jag arbetar i Uppsala och ser vad isen på Studenternas betyder för familjer som tar picknickorgar med sig och har kul tillsammans.

Stigande snittålder
För några år sedan lirade Kåre i division 1. Med många av spelarna kvar gissar Hammerin att snittåldern i dag är runt 35 år.

– Den yngste är väl 25, sedan har vi ju Gunnar Hassius som drar upp snittåldern med sina 62, säger Botte och skrattar hjärtligt.

Mer besvärande än truppens ålder är att Hammerin i bästa fall har 17 spelare och en än mindre stomme. Han uppskattar att han har en kärntrupp på ganska precis elva spelare. Dock har klubben back up från Hälsingland när det kniper rejält.

– Vi har några ljusdalingar som arbetar i Stockholmsområdet och i veckorna kan hjälpa oss.

Trotjänare
För Niklas Thörnvik, som för 20 år sedan lämnade VBK Hockey för att satsa på bandy, har varje säsong senaste fem åren känts som den sista. Ändå är han med ute på isarna i vinter också.

– Det är alltid kul att lira bandy. Sedan är det ju för Botte, han lyfter på varje sten för att det ska bli bra och vi är ju hans extrabarn när sönerna, Tim och Ted, flyttat till Estland.

Under en studieperiod i Uppsala var Thörnvik ifrån Kåre en vinter, men det är i gulblått 33-åringen trivs.

Fem år äldre Mårten Corall, uppväxt i Kårsta, var ifrån klubben under fem år när han bodde på Gotland. När han flyttade hem var det självklart att börja lira bandy igen. Så även i vinter.

– Jag hade saknat det där underbara tugget som man bara har inom ett lag. Det är en speciell typ av gemenskap, samvaro, med vänner man alltid idrottat med. Den är svår att hitta någon annanstans. Ingen av oss bor kvar i Kårsta, det finns ändå en stark Kårstaanda, säger Mårten Corall.

Både Thörnvik och Corall instämmer med sin tränare i att det ”brinner till” när det är matchdag. Då är poäng och vinst viktigt.

Om det blev poäng i premiären kan vi inte berätta här. Kåre skulle ha inlett borta mot SIF Norrtelje men den matchen sköts fram och i tisdags, efter att tidningen gått i tryck, inledde Kåre division 3-säsongen mot Hagalund.

Nästa uppgift är Norrtelje borta 14 december.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se