SPORT 2024-03-26 KL. 11:10

Benjamin får chansen att utvecklas ännu mer som innebandyspelare

Av Jonny Andersson

Första Vallentunakille på RIG Umeå - trots skadefrånvaro och tuff konkurrens. Åtta pojkar har beviljats plats på innebandyns riksidrottsgymnasium i Umeå till höststarten 2024. Benjamin Filander, Vallentuna IBK, är en av dem.

Benjamin får chansen att utvecklas ännu mer som innebandyspelare
PLUGGFLYTT. Benjamin ska utvecklas som spelare på elitgymnasiet i Umeå. Foto: Roffe Andersson

Efter en månads skadefrånvaro på grund av en spricka i armen är det lätt träning som gäller för Benjamin Filander. I förra veckans internmatch med Åkersberga IBF:s/Vallentuna IBK:s gemensamma juniorlag, mot Åkersbergas a-trupp, fick han enbart vara med på uppvärmningen. Under lagets säsong i juniorallsvenskan var 15-åringen desto mer involverad i Magnus Guilottes trupp där de äldsta varit födda 2005.

Snabb succé

– Under försäsongen hade jag Benjamin i en tredjefemma, säger VIBK-tränaren.

Guilotte fick tänka om. Unge flyfotade Filander klev snabbt fram som en nyckelspelare.

– Han hade en makalös höst. Fantastisk utdelning.

Filander har i vinter spelat en tredjedel av sina totalt 46 matcher i juniorallsvenskan, resten med sitt pojklag i VIBK. I sina 15 JAS-matcher gjorde han 21 mål och assisterade till tio. 31 poäng var internt vassast och i seriens poängliga blev han femma.

NÄSTA NIVÅ. Benjamin är snabb och hans talanger tar honom nu vidare inom innebandyns värld. Foto: Roffe Andersson

Många sökande

Vallentuna IBK har tidigare lotsat Moa Dynefalk till RIG i Umeå. Benjamin Filander är allra första killen från klubben. Vallentunafostrade Kim Guilotte, son till Magnus, blev för några år sedan utkonkurrerad i sista gallringen. Kim spelar idag i SSL med AIK och har ett JVM-guld i sitt cv.

240 pojkar sökte i höstas till Maja Beskow, elitgymnasiet i Umeå, enligt RIG-ansvarige Fredrik Holmgren.

Fredrik Holmgren påpekar att skolan inte enbart tittar på kvalitéer som spelare. Studieresultat och personlighet spelar också in.

– Betyg, mognad... Det är 15–16-åringar som ska flytta hemifrån, utvecklar Fredrik Holmgren.

Benjamin berättar att han reste upp till Umeå med inställningen att han egentligen inte ville flytta upp. Att tänket var en form av psykologisk försvarsmekanism, kan han hålla med om.

Ändrad inställning

30 av alla sökande fick komma upp till Umeå för slutliga uttagningen.

– Jag sökte för att det var en kul och trodde inte att jag skulle bli uttagen. När jag var på sista lägret ändrade jag mig helt. Då insåg jag hur roligt det skulle vara. Vi fick se hur eleverna bodde, se skolan och träningsmöjligheterna, säger han och fortsätter:

– I början var jag nervös. Det gick över fort och jag försökte spela som jag brukar.

Magnus Guilotte är inte överraskad att Benjamin blev en av åtta. Att hälften av de uttagna killarna tillhör SSL-lag vittnar ändå om konkurrensen.

– Benjamin är ruskigt snabb och i rörelse hela tiden. Han har ett bra rappt skott och näsa för mål. RIG blir perfekt för honom. Han behöver bygga på sig lite muskler och kommer att få bra träning där uppe, säger Magnus Guilotte.