SPORT 2024-02-29 KL. 11:40

Brottbyåkare laddar för Vasaloppsjubileum

Av Jonny Andersson och Daniel Bergholm

Ska någon av dem lyckas sätta nytt rekord? Sex skidåkare från Brottby SK står i startleden när det 100:e Vasaloppet avgörs på söndag. Klubbens eldsjäl Peter Nordström finns förmodligen inte som en sjunde BSK:are.

Brottbyåkare laddar för Vasaloppsjubileum
AVSTÅR. Peter Nordström har i vinter vigt många timmar till att fixa bra skidspår på Össeby IP. Men med blidvädret ledsnade han och väljer att inte jubilera med 20:e starten i Vasaloppet. Foto: Roffe Andersson

I mitten av 1990-talet noterade Vallentunaklubben Brottby SK rekord i antalet startande i Vasaloppet. Då lämnade 15 åkare Berga by, Sälen för de nio milen ner till Mora. Snöbristen har sedan dess reducerat antalet BSK-startande, men i år vänder den negativa trenden. Sex startande är fler än i fjol.

– Roligt, säger Peter Nordström som denna vinter lagt ner många timmar på fina spår på och omkring Össeby IP.

Kunde jubilera

Blidvädret kom dock dagarna innan BSK tillsammans med Täby OK skulle ha arrangera en tävling i skidorientering sista helgen i januari. Följden av det var att Peter personligen tappade intresset för att starta i Vasaloppet. Samtidigt som loppet fyller 100 kunde han ha firat 20 starter.

Ibland har han förr om åren efteranmält sig i sista stund, nu är han ytterst tveksam.

– Nej, vädret har gjort att jag ledsnat. Det är närmare en månad sedan jag drog på mig skidorna, säger Peter Nordström.

Dragit nytta av Nordströms spårpreparering har bland annat Christine Brolin, 34. Christine har kört Vasaloppet vid två tidigare tillfällen och gör nu sin tredje start.

– Det har varit bra förutsättningar med snön på hemmaplan och funnits flertalet alternativ att välja på, säger hon.

Över 20 mil

Hon har varierat sin träning på flygfältet, Vallentuna IP, Konstnöspåren i Arninge och Össeby IP. Hon har även stuckit upp till Gävle och Sälen.

– Jag har nog åkt 20-25 mil, så det känns bra. Men mest handlar det om pannben att komma i mål, säger Christine Brolin som inte åkt sedan 2021.

– Nu vill jag testa på det igen för att få upp träningen efter två barn samt att det är 100-årsjubileum som gör det extra roligt att få vara med.

Under tio timmar

2021 tog det henne elva timmar att åka in under målportalen i Mora. Nu vill hon ner under tio timmar och ser det som fullt möjligt.

– Om det är ett par minusgrader och solsken, säger hon och skrattar.

Utöver Christine Brolin och Viktor Rönn (se separat artikel) åker Rasmus Troedsson, Mats Nilsson, Pontus Dahlbäck och Meta Nordesjö för Brottby SK. Om någon av dem har för avsikt att bli snabbaste BSK-åkare genom tiderna är det 4.24.04 som gäller. Den tiden hade Mikael Ullgren när han 1998 åkte i mål som 364:e åkare. Ullgren är dessutom den från klubben som placerat sig bäst. 1999 blev han 197:a, dock på långsammare tid än året innan – 5.01.06. Snabbaste damtid har kända UTMB-löparen Jenny Josefsson från 2007 – 6.21.01.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se

FÖRÅK. Viktor Rönn testade att åka en del redan förra helgen. Foto: Privat

Handlaren och lokala profilen Viktor Rönn är debutant - lagom till 100-årsjubileumet

På söndag går den klassiska starten för det 100:e Vasaloppet och nio mils skidåkning från Sälen till Mora. Från Vallentuna är det Brottby SK som har flest representanter, sex, varav fyra herrar och två damer. En av dessa är ICA Brottbyhallens ägare Viktor Rönn.

“Kortvasan” en uppladdning

Det blir första gången som han åker Vasaloppet och uppladdningen har varit intensiv, berättar han. Föregående helg tog han sig för andra gången i mål i Vasaloppet 30 (tidigare Kortvasan) på tre mil, med en tidsförbättring på mer än en timme. Därtill har han också 38 mil i benen.

Snart är det dags för den stora utmaningen.

– Kortvasan gick långt över förväntan och jag förbättrade min tid ordentligt, så jag känner mig oerhört taggad på att köra Vasaloppet på söndag. Formen känns riktigt bra, säger han.

Mål: Under åtta timmar

Men att sikta in sig på Mikael Ullgrens rekord på 4:24:04 är ingen målsättning som kan ses som realistiskt. Däremot finns det inget annat än att han ska gå i mål.

– En tid vill jag nog inte dra till med, men jag ska gå i mål. Kommer jag under åtta timmar är jag nöjd, säger Viktor Rönn och fortsätter.

– Men i och med att jag inte åkt förut, vet jag inte heller vad jag kommer att uppleva för utmaningar. Det får jag se helt enkelt.

Vad har du annars för förhoppningar?

– Det vore trevligt om det är fint väder. Sedan är det att hålla sig hel, klara första backen (då jag är i startgrupp 8) och att inte krocka med någon, säger Viktor Rönn.

Daniel Bergholm

Daniel@vallentunanya.se