SPORT 2024-01-11 KL. 11:26

Brottbyloppet genomfördes i solsken

Av Jonny Andersson

För första gången sedan 2017 fick Brottby SK:s skidsektion i trettonhelgen till en tävling som lockade åkare från flera grannklubbar. Totalt startade cirka 100 åkare.

Brottbyloppet genomfördes i solsken
GLAD. Peter Nordström strålade i kapp med solen över att Brottby SK kunde arrangera sin tävling i Trettondedag jul. Foto: Roffe Andersson

Med beundransvärd envishet har Peter Nordström i många år skapat skidspår från Össeby Idrottsplats och ut på elljusspåret så fort han sett ett snölager. I lördags fick han lön för mödan.

– Jo, det är sex år sedan senast. Att vi fick hit närmare 100 åkare var jätteroligt. Över förväntan, säger Peter Nordström.

Den bistra kylan i Sverige bidrog till att Brottby blev ett alternativ för seniorer, ungdomar och barn som hade planerat att åka Morapinglan. Kylan i Dalarna – 22 grader när IFK Mora dagen innan fattade beslut att ställa in – gjorde att stockholmare och upplänningar istället åkte till Brottby. Åkarna kom från Häverödal, Nacka/Värmdö, Järfälla, Sundbyberg, Täby, Vassunda, Storvreta....

Många BSK-funktionärer

Intresse var så stort att tävlingssugna Brottbyåkare fick avstå för att vara funktionärer.

– Vi hade 15 funktionärer om jag räknat rätt. Så länge jag varit med i klubben har vi aldrig haft så många tävlande som nu. Jag vet att det var fler på 1980-talet, men 100 nu är jättebra, säger Peter Nordström.

ALLTID REDO. Lika säkert som att tomten kommer till jul är att Erik Strömberg är på plats när det vankas evenemang på Össeby IP. Foto: Roffe Andersson

Nästa vecka ska Brottby SK ha en återkoppling och Nordström är inne på att klubben måste spinna vidare på händelsen.

– Alla var så nöjda och kom med bra idéer på hur vi ska hålla liv i intresset som finns.

På ett plan var Nordström missnöjd, det på grund av att han inte drog nya spår kvällen innan. Till hans förvåning var åkarna nöjda med aningen sladdriga spår, de tyckte att det blev skidåkning ”som förr”.

– Man är alltid orolig att åkarna ska vara missnöjda, så det var ju skönt att jag hade fel. Det var så kallt på fredagskvällen att jag inte åkte till Össeby, jag ångrar mig trots att åkarna var nöjda.

Räddades av solen

Kylan var en faktor i lördags. I solskenet höll sig dock termometern runt -12 grader. Ett dygn senare var det betydligt kallare, så BSK hade tur.

– Om det varit så kallt som på söndagen hade vi fått ställa in. Det känns bra att vi hade tur för en gångs skull.

Peter varnade tävlande, i synnerhet motionärerna, för ”mördarbacken”. I den har såväl stavar, skidor som kroppsdelar gått sönder genom åren.

– En H16-kille, minns inte vad han heter, kom efteråt fram och berättade att han stått på i backen utan att ploga sig ner. Han såg väldigt stolt ut, säger Peter Nordström som hoppas att vintervädret består till sista helgen i januari då klubben och Täby OK ska arrangera öppna distriktsmästerskapen i skidorientering på Össeby IP.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se