SPORT 2024-09-12 KL. 09:32

Charmerande ”odjur” är tillbaka i trygg miljö

Av Jonny Andersson

Efter en separation i vredesmod under juluppehållet är Ida Nedin tillbaka som spelare i moderklubben Vallentuna IBK:s damlag, dessutom som tränare för klubbens P09.

Charmerande ”odjur” är tillbaka i trygg miljö
NATT OCH DAG. Som spelare får Ida horn i pannan och tar till alla knep för att vinna. Utanför sargen är det en glad hemvändare som alltid försöker jobba med sitt tävlingstemperament. Foto: Tomasz Piwinski

Mitt under brinnande säsong, efter att laget med toppkänning vunnit höstsäsongens fyra sista matcher, lämnade tongivande Ida Nedin, 26, division 1-damerna i vintras.

– Jag bytte jobb hösten 2023 och privat blev det väldigt jobbigt. Med min starka vilja och mina tränares starka viljor blev det för mycket för dem och mig. Jag är ju inte så snäll när jag spelar match eller tränar, säger hon.

Kallad ”odjur”

Lika charmerande, rolig, självironisk och vältalig som hon är utanför plan är Ida Nedin vida omtalad som en oskön hetsporre innanför sargen. För många år sedan satte lagkompisen, veteranbacken Linda Fellenius ord på det. Detta efter att det kallats till möten om ”problemet Ida”.

KOMPRIMERAT. På torsdagar har Ida Nedin ett bra innebandyschema som inleds med att hon tränar P09 och omgående kliver på damlagets träning. Foto: Tomasz Piwinski

– Hon sa: ”vi måste ta hand om det här odjuret”, säger Ida och fortsätter:

– Jag älskar Linda, hon var min stora förebild när jag var yngre och kom med i damlaget.

Ida Nedin kan vara genial, tjusa med tekniska konstnummer och hysta in mål. Hon kan även smälla på, dela ut tjuvnyp och med blickar få motståndare att krympa. Hon nickar och ser viss förklaring i att hon som 13–19-åring spelade med pojkar och anammade en attityd där vinnarhets ses med mer blida ögon.

– Jag formades till ungdomskille. Jag ska vinna. I allt. Jag fuskar, tar till fula knep… jo, jag måste vinna, vara först.

Jobbat med temperamentet

Hon vill det så mycket att det emellanåt blir kostsamt för henne och laget.

– Jag är inte jättebra när jag är sur. Då gör jag mest dumheter och det är något jag jobbat med jättelänge. De som känt mig länge vet att det var värre förr. Otroligt mycket värre. Och numera låter jag det inte gå ut över lagkamrater som förr. Motståndarna däremot, haha. Vid sidan av tror jag mig upplevas som glad, snäll och rolig.

När Ida i vintras försvann ut från VIBK:s hemmaborg var det till Rosersberg i division 2. I Sigtunaklubben blev hon lite av paria. Lagkamraterna gillade inte hennes vinnarmentalitet. Ledarna kunde inte hantera Ida, tog spelarkritiken som ursäkt för att flytta henne nedåt i femmorna. På frågan varför? fick hon svar att det i grunden var hennes personlighet. Med ett skratt noterar Ida att hon behöver ledare och medspelare som vet vem hon är.

– Vallentuna är hemma. Tränarna, Fille och Ludde (Philip Lundberg och Fredrik Lundén, reds. anm), känner mig sedan många år.

Respekterad tränare

Det finns en lång artikel, från 2020, av InnebandySTHLM. Den heter ”Ung ledare – Ida Nedin”. Personligen gillar hon texten och menar att den ger en rättvis bild.

Ida var 15 när hon började träna pojklag, innan dess flickor. Hon har gjort det i omgångar på hemmaplan, i andra klubbar och nu tagit över pojkar födda 2009 i Vallentuna. Killar med moppe, munläder och hormoner som sprutar.

– Det passar mig. Alltid gjort. Det är en miljö som fostrat mig. Som spelare är jag absolut ingen ledare, jag står garanterat sist på listan över vem som ska vara lagkapten i damlaget. Som tränare är jag en annan, jag tycker om att lära ut och vet att jag genom åren fått respekt som tränare, säger Ida som civilt är utbildare.

NOGGRANN. Som pojklagstränare känns Ida Nedin disciplinerad och kunnig. Killarna lyssnar och uppskattar hennes tydlighet. Foto: Tomasz Piwinski

Nöjda 09:or

Vad säger då killarna efter kvällens träning, är hon hetsigaste tränaren man kan tänka sig, eller?

– Hon är trevlig, tydlig och allmänt skön tränare. Hon är bra och peppande, säger Anton som får en spontan applåd, även ämnad Ida, av kompisarna i omklädningsrummet.

Ida hade säkert velat höra det live, men är i gång med damlagets träning. Hennes mål är att 09-spelarna ska utvecklas, känna att de är på en bekväm nivå och på sikt nå klubbens herrjuniorer. Men viktigast av allt:

– Mål, mål, mål. Innebandy handlar om att göra mål. Ingenting är roligare. Det ska jag få dem att inse, säger Ida Nedin.