SPORT 2023-02-16 KL. 08:30

Damerna klara för kval till högsta serien

Av Jonny Andersson

Damerna klara för kval till högsta serien
NYA GULDHATTAR. Besvikna över förlusten i sista matchen tog spelarna i Vallentuna DF ändå chansen att salutera seriesegern med att skicka sina guldhattar i luften. Foto: Roffe Andersson

För andra säsongen i följd kunde Vallentuna DF:s futsaldamer i söndags triumfera i guldhattar och nu väntar kval om en plats i högsta serien.

Vallentuna har genom åren haft volleybollklubben på elitnivå. Om en knapp månad kan kommunen ha ännu en damtrupp på högsta nivå – VDF:s futsaltrupp. Klubben var där 2018-19, för då räckte det att anmäla sig för att spela i regionala futsalligan.

– Nej, vi var inte bra då, säger tränaren Lars Olsson som varit med från start.

Dämpad feststämning
Desto bättre är Vallentuna futsal numera, även om det var besvikna spelare som klev av Tellushallens golv i söndags kväll.

Inför hela seriens sista match, mot Lindhagen, kunde Vallentuna bara schabbla bort seriesegern genom att förlora med fem måls marginal. Så illa gick det inte, men det blev en avslutande förlust och 2–3 dämpade feststämningen.

Med förlusten vann laget serien på bättre målskillnad än Sätra och i motsats till för ett år sedan upplevdes spelarna inte helt bekväma i att fira med guldhattar.

– Vi ville avsluta med seger. Nu vänder Lindhagen matchen med två straffmål på slutet och det kändes inte bra, säger coachen Lars Olsson.


FICK RÄTT. Lars Olsson trodde på sin trupp inför säsongen och var inte överrraskad över seriesegern.. Foto: Roffe Andersson


”Supersäsong”
Två av truppens tongivande spelare, målvakten Andrea Bergo och pålitliga målskytten Emelie Mårtensson, instämmer.

– Det blev konstig stämning direkt efteråt. Sedan kunde vi ändå glädjas över en mycket bra säsong, säger Andrea Bergo.

– Efter slutsignalen kändes det som ett antiklimax, trots en supersäsong, säger Emelie Mårtensson.

Guldhattarna fick ändå några rejäla luftturer. Att det skulle bli en serieseger för andra året i följd hade Lasse Olsson kalkylerat med. Han håller VDF som ett av de speltaktiskt bäst utbildade lagen på division 1-nivå.

– Jag tycker att det stämmer. Vi spelar som ett lag och håller vi oss till taktiken och disciplinen är vi bra. Bättre än lagen vi mött i serien, säger Emelie Mårtensson.

En kvalmatch
För att avancera upp i RFL Svealand, en av landets två regionala ”elitserier”, är seriesegern otillräcklig. Vallentunalaget får nu avvakta ett par veckor medan andra division 1-lag spelar ett grundkval. Någon gång under första veckan i mars ställs laget inför en direkt avgörande kvalmatch (oklart om den spelas hemma eller borta) och vinnaren går upp. Orsaken till att Vallentuna slipper steg 1 i kvalet är att landets två största futsaldistrikt bedöms som bättre, tuffare än lag från övriga distrikt.

Lasse Olsson vill egentligen avstå från att gissa lagets blivande motståndare, men tror att man ställs mot IK Tun från Nyköping. Hans känsla är att Tun är bra.

– Det är bara en gissning. Det kan även bli Marieberg från Örebro. Jag har dålig koll på övriga lag och serier i landet, säger Lasse Olsson.

Optimism
Andrea Bergo vill ändå tro att lagets futsaltaktik och teknik kan räcka för ytterligare en divisionsklättring.

– Vi kan absolut ta oss upp i RFL Svealand, vi har den kapaciteten, säger lagets mycket stabila målvakt.

– Vilka vi än möter har de vunnit sin serie, så det blir tufft och vi behöver spela på vår högsta nivå, säger Emelie Mårtensson.

Om Vallentuna DF tar sig upp väntar elitklubbar som exempelvis Djurgården, Hammarby och Örebro.


Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se