SPORT 2023-02-09 KL. 08:15

De håller på att bli ett radarpar

Av Hege Hellström

De håller på att bli ett radarpar
SAMSPELT PAR. Lice och "Tjejen" laddar för att tävla i Scandinavium. Foto: Privat

Familjen Brozin-Östman köpte en 10-årig ridponny, som ju borde vara grundutbildad. Men efter att ha sökt i ponnyns bakgrund förstod familjen att vad de fått var en livrädd ponny som ridits in som 9-åring.

Efter hårt slit är ponnyn nu kvalad till Sverigeponnyn med sin 10-åriga ryttare.

År 2019 föll familjen Brozin-Östman för den 10-åriga ponnyn E Harmonijka The Hell´s, även kallad Tjejen.

– Jag vet inte riktigt varför, jag får en känsla när jag ser en häst, det var någonting med den här hästen som jag vill utforska. Men när hon kom hem var hon knappt hanterbar, berättar Katarina Brozin Östman, som är stallchef på Söderby gård i Lindholmen.

Brokig bakgrund
Tjejen reagerade inte på bilar, motorer eller på att gå i skrittmaskin – men människor var livsfarliga.

– Hon vände rumpan till mot oss i boxen och hon var sur och rädd. Det var inte som att hon fått stryk, mer att hon inte var hanterad. Jag fick ta på mig att gå in i boxen och börja där, säger Katarina.

– Första året lade vi mycket tid på clickerträning, jag hade inte hållit på med det tidigare och tog mycket hjälp. Vi började om med hanteringen från marken, det var som att hantera en helt grön unghäst.

Det fanns många tankar om vad som kunde ha hänt Tjejen tidigare. I passet stod det härstamning okänd och det var inte lätt att hitta information. Men när Katarina hade tråkigt som konvalescent efter en operation googlade hon runt och gjorde en upptäckt.

– Det visade sig att Tjejens riktiga namn, som slutar med The Hell´s, inte alls hade med helvetet att göra. Det var i stället en oerhört vacker halvö i Polen. Och där fanns The Hell´s Ponies, som visade sig vara Tjejens uppfödare.

Väldigt rädd
Katarina tog kontakt med uppfödarna som berättade att Tjejen gått på lösdrift i nio år innan de av ekonomiska skäl tvingades sälja hästarna.

– Tjejen såldes till någon polsk hästhandlare som tvångsinred henne och sedan hamnade hon i Sverige. Hon var alltså nyinriden och väldigt rädd för människor, och var inte alls hyfsat grundutbildad som jag tänkte att hon måste vara som 10-åring.

Avvaktande start
För dottern i familjen, Lice, var det läskigt att börja rida Tjejen.
– Jag var van vid ponnyn Pysen som är liten och långsam och det var väldigt länge sedan jag satt på en så stor häst. När man satt upp taktade hon iväg och jag var rädd att hon skulle springa iväg och det var lite läskigt. Men jag kände när vi galopperade första gången att vi skulle klicka bra, säger Lice.

Mamma Katarina fyller på:
– Hon är så känslig att rida, det räcker med att titta åt ett håll så vet hon vart hon ska.

Men känsligheten kräver sin ryttare. När familjen var på Strömsholm med Lices andra ponny Gold Chip vann ekipaget klassen. Efter det var det stressigt mellan klasserna tills det var dags att rida även Tjejen.

– Lice var uppe i känslan från ärevarvet och Tjejen stannade ut sig efter fyra hinder. Hon kräver att man är i bubblan med henne.

Experthjälp
Lice har fått hjälp med hoppningen av E-G Haking, Lena Bredberg och Katarina Bonde. Den senare har också hjälpt till med den mentala biten.

– Jag måste slappna av. I mitten av framridningen stannar jag alltid och tar ett djupt andetag. Samma sak inne på banan. Jag vet att bara jag är lugn så kommer allt lösa sig, jag kan hoppa fram på ett eller två hinder och ändå rida felfritt, berättar Lice.
– Ofta stannar du i ett hörn och andas med Tjejen, säger Katarina.

Nu har ekipaget kvalat till Sverigeponnyn som går under Gothenburg Horse Show som snart går av stapeln i Scandinavium. Det är inte utan stolthet i rösten som Katarina berättar att hon tror att Lice är den yngsta ryttaren i startfältet.

– Och de flesta av de andra tror jag har ponnyer som gjort en hel del innan.

För Lice är målet i Scandinavium att vara felfri.
– Jag får se hur Tjejen reagerar på arenan. Det högsta målet är att kvala till finalen men också att ha roligt.

Och målet för framtiden?
– Att komma så högt som det går.

Hege Hellström
hege@vallentunanya.se