SPORT 2022-11-03 KL. 09:25

Det smattrar hos Vallentunas äldsta förening

Av Jonny Andersson

Det smattrar hos Vallentunas äldsta förening
LEDARE. Magnus Sehlberg och Mats Fredriksson hoppas att fler vill lära sig luftgevärsskytte när pandemirestriktionerna är borttagna. Foto: Roffe Andersson

En kväll i veckan har ungdomar möjlighet att skjuta luftgevär under överseende av ledarna Magnus Sehlberg och Mats Fredriksson och efter tuffa pandemirestriktioner har det så smått börjat smälla i Össeby-Garns skyttepaviljong.

Första kvällen Vallentuna Nya bilade till Brottby satt Magnus Sehlberg och Mats Fredriksson sysslolösa. Till deras förvåning dök inte en enda skytt upp trots indikationer på att flera lagt ner fotbollssäsongen. Ledarduon kunde dock notera att pandemirestriktionerna fick några att ledsna.

Ingenting stör
En vecka senare hörs ljudet av luftgevärsskott när paviljongens ytterdörr öppnas.
Bortkopplad från ljud, i gröna hörselkåpor, sitter Bosse Kumerius och det känns med vilket fokus 13-åringen andas. Ett skott går av och ytterligare ett par innan Mats Fredriksson undrar om Bosse känner sig uppvärmd.

Trots att Söderhallskillen inte skjutit på flera månader vill han få en serie inrapporterad till Stockholms länsförbund. Till råga på allt är det första gången han ska skjuta med decimaler på 10 poäng. 10.0 är inte perfekt, utan 10.9 det optimala.

En penna ramlar i golvet, bakom hans rygg småtisslar vi, ledarna och Bosses pappa utan att den unge skytten reagerar. Han distraheras inte heller av att Sehlberg går fram och vrider på gevärets diopter.

– Det är lätt hänt att de flyttar armbågen och inte hittar centrum på tavlan som innan. Det räcker att han flyttar foten, eller vrider lite på axeln, förklarar Mats Fredriksson som ser Bosses träffbild på sin dataskärm.

Vill ha revansch
Efter 20 skott har Bosse 199.9 poäng av maximala 218.

”Okej”, tycker han men vill ha en andra chans.

Vad rör sig i huvudet när du sitter blickstilla och laddar skott efter skott?

– Inte mycket. Träffa målet, säger Bosse och menar att det inte går att svära över ett dåligt skott.

Han vill bli bättre innan han börjar tävla på allvar. En kort paus senare tar han åter plats i stolen. Och tar revansch. Efter tre inledande 9-poängare stänker Bosse in 10.6, 10.8 och det blir sju raka 10-poängare varav den sista är 10.9. När serien summeras har han 205.1 poäng och ler.

Walter har OS-släkt
Ner på stolen intill har Walter Elander, 14, satt sig. Höstens sista fotbollsträning, med Åkersberga BK, väntar men Walter vill skjuta innan. Han har kommit steget längre och får inte, som Bosse, vila geväret mot ett kuddstöd, utan kopplar vapnet till en rem. Givet är det svårare, men trots ringrost får han 202.8 poäng inrapporterat till förbundet. På hans mammas finska släktträd finns en OS-skytt. Skrattande tycker hon att sonen ska ha OS som mål. Han står dock startberedd med ÅBK:s overall och försvinner lika snabbt som han kom.


SNABBVISIT. Småstressad inför fotbollsträning ville Walter Enander hinna med ett skyttepass och han var fullt nöjd med 202 poäng. Foto: Roffe Andersson


– Walter är en av dem som vill tävla. Han kommer att vara här ofta när fotbollen har uppehåll, säger Magnus Sehlberg.

Välkomnar flickor
Runt fem aktiva ungdomar kan ledarduon räkna in och de skulle välkomna att siffran dubblas och gärna att flickor ansluter. Oroligheter i omvärlden var anledningen till att allmän värnplikt infördes i Sverige 1901. Då föddes också många skytteföreningar, däribland Össeby Garns SF – kommunens äldsta idrottsförening tillsammans med Frösunda skytteförening. Att dagens oroligheter kan locka fler till skytteföreningarna, betvivlar dock Össeby-Garns ledarduo.

– Koncentration är a och o i skytte, lära man sig det är det nyttigt i många sammanhang, säger Magnus Sehlberg och Bosse Kumerius nickar.

Bosse började tillsammans med ett par kompisar. Kompisarna har slutat, han fått blodad tand.

– Jo, jag kanske ska träna mer i vinter.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se