SPORT 2023-10-12 KL. 10:22

Detaljerna gör skillnaden för VBK

Av Jonny Andersson

På lördag inleder Vallentuna kvalet till division 3 mot Bälinge på hemmaplan. Om spelarna är ovana är kval vardagsmat för tränaren Pelle Hyppel som minns fem och är osäker på om han glömmer något.

Detaljerna gör skillnaden för VBK
SAMMANSVETSADE. Pelle Hyppel tog med sig Stefan Cårebo från Österåker till VBK och de som behöver veta vad ledorden på tavlan betyder vet. Foto: Roffe Andersson

– Det är väl inte sådant man nämner själv. Men jag har inte missat en målsättning som tränare senaste 15-åren. Och det har varit en del tuffa mål. Varav att bli tvåa med Vallentuna, med fyra tappade startspelare, kändes tufft. Men vi tränare och truppen kom överens om att bli tvåa bakom Åkersberga.

Noggrannhet

Nämnas ska att det ibland handlat om målsättning att hänga kvar eller sluta topp-5. Hyppel är ingen demontränare som alltid tar lag till kval eller serieseger.

Vad gör då att Pelle Hyppel når mål? Han kuggar inte i när vi undrar om han ”älskar detaljer”. Noggrann med detaljer passar honom bättre. Han ser fotboll som komplext där allt hänger ihop. Som i det aggressiva presspelet laget praktiserat och skördat framgång med.

– Det är sällan spelaren som ställer en aggressiv fråga till motståndarlagets bollhållare som erövrar bollen. Fler måste vara med och i position, då kan vi få en snabb omställning. Det finns detaljer i allt: offensiva inkast, defensiva inkast, hörnor, frisparkar. Hur man tar sig igenom ett uppställt försvar. Allt...

– Jag är väldigt nöjd med att killarna tränat hårt och tagit till sig mitt sätt att spela fotboll. Det finns massor kvar att utveckla.

DETALJER.

Framgångarna som tränare beror till stor del på ett öga för detaljer.

Foto: Roffe Andersson

75 gjorda mål

Som många kollegor har han sett till att defensiva grunderna landat i ryggmärgen på Adam Gillberg, Oskar Karlsson, Luca Franzi, Jonathan Kroon och allt vad spelarna heter. Ett väl fungerande försvarsspel tillåter ett baklängesmål per match. Max, enligt Pelle Hyppel. VBK släppte in 19 mål på 22 grundseriematcher, det ska vara till nytta i kvalet.

Framåt gjorde VBK 75 mål. Sista tredjedelen av plan är den Hyppel ägnar minst tid och detaljer. Här ska kreativitet flöda fritt.

Nu är det sent att utveckla något nytt, den delen är lite passé. VBK går in i kvalet med ambition att ta ett steg upp med kvalitéer som grundats sedan i januari.

Räknar med tufft kval

– Det blir svårt. Väldigt svårt, det är så små faktorer och omständigheter som avgör ett kval med tre matcher mot tre konkurrenter. Sedan kan det hända i alla fall, men jag känner att vi gjort en bedrift som tagit oss hit.

– Jag vet att Roslagsbro är mycket bra, vilket lag det än hade blivit från division 3 är det givet att det är bra.

Nu blev det Fanna BK som är division 3-laget i kvalkvartetten. VBK-tränaren tillstår att han har dålig koll på Enköpingslaget. I dag. Under tränaråren i Österåker stötte han dock på Fanna.

– Vi ska ha tag i videofilmer för att få en bild av hur Fanna spelar.

Pelle undrar om en tabelltvåa någonsin tidigare tagit 54 poäng, i fjol räckte 51 för att vinna division 4 norra (IK Frej Täby). Med 54 poäng blev VBK bäst av kvalets tre division 4-lag och får en extra hemmamatch, med början hemma mot Bälinge på lördag. Matchen 2 spelar laget borta mot Fanna och VBK avslutar hemma mot Roslagsbro.