SPORT 2022-05-19 KL. 15:00

Disneytema ska locka fotbollsspelare

Av Uffe Lindeborg

Disneytema ska locka fotbollsspelare
KAPITEL. Ett nytt kapitel ur Frost 2 ska bli dagens träning. Foto: Roffe Andersson

Med manus från Disney och UEFA är Bällsta FF en av 57 klubbar i landet som startat upp Playmakers – ett lekfullt träningskoncept som ska locka unga flickor till fotbollsplanen. I filmen Frost har Elsa magiska krafter och i filmen Superhjältarna är det en hel familj som besitter förmågor att tillsammans bekämpa brott.

De två Disneyfilmerna är basen för träningsupplägget och kan appliceras på vad fotboll handlar om. Där finns enskilda stjärnor, men huvudsakligen krävs lagarbete. Och när allt klaffar är det det som besegrar motståndaren.

Vad är då UEFA playmakers?
– En ny träningsform, med mycket lek som ska få fler barn att gilla fotboll, svarar Katatrina Almesten, ordförade och playmakers-instruktör i Vallentunaklubben Bällsta FF.

Hon är förtjust efter några lördagars träning.

– Vi valde Frost 2 med Elsa som drottning och hennes syster Anna som prinsessa. Ett festligt inslag är att vi (Katarina och ledarkollegan Felica Jenssen, reds anm) ropar ”super” och då svarar hela flickgruppen med ”krafter”, säger Katarina Almesten.


KÖ. Vill man dribbbla sig fram i skogen av träd får man vämnta en stund. Foto: Roffe Andersson


En av 67 föreningar
29 svenska förening tog chansen att påbörja utbildningen 2021. I år har Svenska Fotbollförbundet fyllt på med ytterligare 38 föreningar. En nykomling är Bällsta FF.

– I de avsnitt vi hämtat ur Frost 2 har vi bland annat tagit bollen genom den förtrollade skogen, säger Katarina Almesten.
Det är flickor i åldern 5-8 man vill nå med playmakers. Bällsta har hittills 14 anmälda, födda 2014 och 2015. Och det finns flickor som antytt att de vill vara med när de sett och förstått hur roligt kompisarna har det på lördagar.

– Fotboll inlindat i en saga fungerar. Entusiasmerar, säger Katartina Almesten och fortsätter:

– Flera har ingen relation till fotboll, men redan efter ett par helger har vi märkt att tjejerna vill ha bollen med i övningarna. Och de älskar våra rosa bollar. Jag är säker på att vi med tiden får in fler flickor som vill prova.

– Vi lägger fokus på grovmotorik: springa, hoppa, krypa, rulla, fånga, kasta, sparka. Och på koordination samt på grunderna i fotboll: passa, skjuta och driva/dribbla.


SKOTT. Med stöd av storys ur Disneys hjältevärld ska flickor få en bra väg in i fotbollen. Och nog har skottkraf utvecklats här. Foto: Roffe Andersson


Rörelseglädje
37 länder har hittills tagit sig an Playmaker. Ellinor Johansson är projektledare på SvFF.
– Vi har inte satt någon siffra på hur många fler flickor som ska börja tack vare playmakers. Målet är bara att nå fler, få fler att upptäcka rörelseglädje genom fotboll.

Bällsta FF har i dag tre flicklag där det äldsta består av 9-10-åringar. Flickorna i Playmakers-gänget är alltså näst yngsta gruppen.

Sedan tidigare har Bällsta FF bollek på schemat för de allra yngsta, 5-6 år. Katarina Almesten tror att klubben på sikt väver samman playmakers och bollek.

– Playmakers är ett koncept som fungerar. Och vi ser fram mot en fortsatt rolig fotbollsvår, säger Katarina Almesten.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se