SPORT 2024-08-15 KL. 09:04

Efter två SM-titlar är VM nästa mål

Av Jonny Andersson

Med två SM-guld under året har Mika Söderström allt fokus på VM i E-cykling som avgörs i Abu Dhabi. Vägen dit går via kval om tre veckor.

Efter två SM-titlar är VM nästa mål
TIDIGT SEGERRYCK. Mika Söderström anför en liten klubga och det var innan hon lämnade konkurrenterna med en rejäl tempoökning. Foto: Micke Fransson

Det var ingen sensation när Mika Söderström i mars vann svenska mästerskapen i E-cykling. Insatsen imponerade dock mer än experterna under SM-veckan i Luleå hade väntat sig.

Ryckte efter fem mil

Tre månader senare, 22 juni, avgjordes SM i linjelopp i Linköping och då togs experterna verkligen på sängen.

Vallentunatjejens förutsättningar för en framgång var inte bra. Tre cyklister från hennes klubb, Stockholm CK, skulle stått på startlinjen. Däribland proffscyklisten Nathalie Ekelund, men på grund av skada och sjukdom var Mika ensam. Och en ensam manövreras normalt ut av klubbar som kan samarbeta inom laget.

DUBBLA GULD. Mika Söderström har vunnit två SM-guld sedan i slutet av mars och får sedan segern i linjeloppet cykla med svenska mästartröjan. Foto: Privat

– Jag fick byta taktik. Jag valde att cykla på ett sätt som jag tycker är roligt och passar mig. Vilket denna dag var att vara aktiv och offensiv.

Hon får det att låta enkelt och självklart. Med 75 kilometer kvar av det 122 kilometer långa loppet överraskade Mika med att sticka ifrån fältet.

– Det var inte helt planen då det är en lång bit att cykla ensam med en klunga bakom. Jag valde ändå att satsa och det höll, säger hon.

Imponerad tränare

Avståndet växte och klungan fick aldrig till ett samarbete för att jaga ikapp Mika Söderström.

– Jo, det är oerhört ovanligt. Speciellt som Mika stack så tidigt. Det är nog inte många som ens försöker sig på att cykla sju mil solo och det märkliga är att Mika inte går under radarn längre, hon har visat vilken kapacitet hon har, säger Patrik Tjärdal, tränare på Löpargymnasiet i Sollentuna, men Mikas personliga tränare sedan hon var 18-19 år och då en talangfull löpare.

ENSAM ÄR STARK. Mika Söderström följdes bara av MC-förare och en servicebil på upploppet i Linköping. Om tre veckor hoppas Vallentunatjejen pressa sig till att nå VM-final i E-cykling. Foto: Micke Fransson

Mika trampade i mål på 3:21:33. Åtta minuter och 20 sekunder senare var en grupp på 16 cyklister i mål.

– Jag tror att hon vågar mer än många andra och Mika är väldigt bra på att hålla fokus, säger Patrik Tjärdal och fortsäter:

– Vi jobbar mycket med att utveckla Mikas förmåga att cykla fortare och samtidigt orka mer. Som det ser ut i dag ligger hon bra till uthållighetsmässigt, men har ännu inte bästa toppfarten.

Fokus på E-cykling

Lika stort som hon upplever att det var att vinna SM, ser hon det som en stor ära att få cykla i mästartröjan hela säsongen.

I dag är det annat än traditionell cykling som gäller. Efter att ha unnat sig en paus i sommar, efter att ha tränat och tävlat intensivt sedan i oktober 2023, är det nu E-cykling som gäller sex dagar i veckan.

– Träningen kommande månad inkluderar olika tester som behövs för att bli verifierad (granskad och godkänd att tävla på sin utrustning) för att få tävla på de olika e-cykelplattformar som finns.

Just plattformar har stökat till lite.

– VM går på en annan plattform än det gjorde förra året. Nu en som heter MyWhoosh, tidigare ver det en som heter Zwift. Så för mig, och förmodligen alla andra, kommer det vara minst lika viktigt att taktiskt förstå hur plattformen fungerar som att vara i fysiskt bra form.

”Har utvecklats”

Kvalet till VM avgörs 6 september. 20 E-cyklister tar sig till finalen 26 oktober. Mika vet tävlingsupplägget med en bansträckning på nio kilometer, med en ”unik backe” plus en varvbana över fyra kilometer som ska cyklas i fyra varv.

– Möjligen att jag hade gillat en något plattare bana. Men jag har utvecklats mycket även på den typ av fysisk insats som de här banorna kräver. Så jag tycker att banorna passar mig bra, säger 25-åriga Mika Söderström med Abu Dhabi i sikte.