SPORT 2024-01-11 KL. 11:14

Familjedubbel i Nyårsloppet

Av Jonny Andersson

Löparfamiljen Josefsson stod i centrum när Vallentuna FK arrangerade Nyårsloppet men Isak Josefsson, vinnare av ungdomsklassen, representerade Vallentuna Hockey.

Familjedubbel i Nyårsloppet
VINNARE. Agnes Josefsson, Vallentuna FK, vann juniorklassen över fem kilometer. Foto: David Thompson

Agnes Josefsson, 17, och Isak Josefsson, 15, vann varsin klass i Nyårsloppet. Agnes och äldre systern Tilde, 19, sprang 5-kilometersbanan medan 15-årige Isak sprang 2 kilometer.

Att Agnes, en av Sveriges och Europas bästa ultra trail-löpare under 18 år, skulle vinna var ingen överraskning även om halvmilen kanske är i kortaste laget. Men Isak! Löpning nämns ofta som en plåga för hockeyspelare som är vana att köra stenhårt i 25-30 sekunder och sedan pusta någon, några minuter på bänken.

Forward i VHF

Men det ingår i familjens dna att springa. Mamma Jenny tillhör de bättre i landet i ultra trail och utöver att springa en hel del har Isak Josefsson, forward i VHF P08, även en bakgrund som skidåkare.

– Jo, jag har rätt bra grundkondition, säger han.

Och det ska sägas att hockeyspelare tränar löpning, om än inte distanslöpning.

Redan från start placerade sig Isak långt fram i startfältet och han hymlar inte med att han var ute efter att vinna klassen.

– Jag kan banan och satte upp ett tempo som jag vet att jag klarar av.

Marginal till tvåan

7:24 blev segertiden och det var 35 sekunder snabbare än tvåan.

– Det var lite isigt men jag hade bra skor med dobbar och inga problem, tillägger Isak Josefsson.

Utan dobbar under skorna var däremot Hässelby SK:s Yohannes Kiflay, en av favoriterna på halvmilen. Det kostade honom möjligen segern för han gick i backen, blev tvåa utan möjlighet att hota Daniel Gleimar, Spårvägen.

Flera gladde

Agnes Josefssons insats gladde naturligtvis Kari Elfvengren, ordförande i Vallentuna Friidrottsklubb. Men Kari nämnde även insatser av nya klubbmedlemmen Kristin Norlander (fyra bland damerna på 10 kilometer), klubbtränaren Fredrik Liw (fyra bland herrar på 10 kilometer) och Thomas Nygårds (segrare bland motionärer på 10 kilometer).

– Jag tycker att många av våra löpare gjorde bra insatser, säger han.

VFK hade en grupp som testade underlaget dagen innan Nyårsloppet, dock blev det moddigare på nyårsafton och en del strök sig av oro för underlaget.

– Det är normalt. Vi hade runt 370 som startade och 310 som tog sig i mål. Arrangemanget flöt på och vi är nöjda, säger Kari Elfvengren.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se