SPORT 2023-08-24 KL. 08:10

Fler ansluter till idrottsdagen

Av Jonny Andersson

Fler ansluter till idrottsdagen
ENGAGEMANG. Cirka 3 000 besökte förra året Naturens och Idrottens dag. I år är hela 34 föreningar och organisationer samlade på Vallentuna IP. Foto: Uffe Lindeborg

På lördag samlas 34 föreningar och organisationer på Vallentuna idrottsplats för Naturens och Idrottens dag. Kommunens kransklubbar väljer dock bort evenemanget.

Under perfekta väderförhållanden uppskattades det att 3 000 personer besökte Naturens och Idrottens dag 2022. Det var över 500 mer än föregående år (till följd av coronapandemin spriddes då evenemanget ut till flera platser).

– I år är några nya klubbar och organisationer med, säger projektledaren Ahmed Al-Breihi och nämner Vallentuna Padel och Discgolfklubben.

– Det känns jättebra att intresset ökar, det enda som kan svika oss är väl vädret.

Avstår

Dagen lockar ändå inte alla klubbar. Patrik Bolander, ordförande i Brottby SK, är rak när han konstaterar att det inte ger klubben något.

– Vi tror inte att vi får flera aktiva av att vara med på Vallentuna IP. Det är inte hemma för oss och våra ideellt engagerade behövs på hemmaplan. Vi försöker få boende i och kring Brottby att komma till våra aktiviteter på Össeby IP, säger Patrik Bolander och fortsätter.

– Om det är rätt eller fel? Jag vet inte.

Frösunda SK och GoIF Kåre är ytterligare klubbar som avstår.

Väljer egen idrottsdag

– Liksom förra året kör vi en egen Naturens och Idrottens dag i Kårsta. Jag tycker att initiativet är jättebra, men är GoIF Kåre på Vallentuna IP känns det som att folk undrar: ”varför är ni här?”. Evenemanget är för klubbar i centrala Vallentuna, det glädjer mig att så många klubbar, friskvård etcetera är med. Vi hade förr Kårstabygdens dag och den låg alltid sista helgen i augusti, nu kör vi vår egen Naturens och Idrottens dag, säger Staffan Hassius, ordförande i GoIF Kåre.

– Inom kommunen talar politiker och tjänstemän mycket om folkhälsan och det har gjorts en hel del för att möjliggöra för mer spontan träning och rörelse. Vi har ett brett utbud av föreningar och organisationer med på lördag, som jag sagt är vi nöjda med uppslutningen, säger Ahmed Al-Breihi.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se