Hela 62 tävlingsåkare i Vallentuna konståkningsklubb pendlar närmaste veckorna till Rimbo och Solna för att hålla i gång det konstnärliga uttrycket, hoppserier och piruetter. För klubben rör det sig om en kostnad på cirka 65 000 kronor.
1 juni genomförde VKK säsongsavslutning med interna tävlingen VKK-Slingan – en tävling för de som ännu inte börjat tävla. Helgen var även säsongens sista för drygt 70 barn i skridskoskolan. Därefter sommarstängdes B-hallen.
Stängningen är startskottet för sommarträningen och som tidigare år har klubbens tävlingsåkare möjlighet att träna på is. VKK har i dag 62 tävlingsåkare som tre dagar i veckan, fram till midsommar, kan träna i Rimbo ishall samt på lördagar och söndagar i Solna ishall, Ulriksdal.
Behöver is
Som många idrottare, exempelvis simmare, behöver konståkare vara i sitt rätta element. Att ta fullt sommarlov från isen gör det extra svårt att komma tillbaka till hösten. Dilemmat för klubben och medlemmarna är att det kostar att hyra istider i grannkommuner. En helgtimme i Solna kostar 1 725 kronor, en vardagstimme i Rimbo 1 300.
Totalkostnaden är hög. Tre dagar i veckan, a tre timmar per dag, i Rimbo kostar 11 700 kronor. Totalt åtta timmars istid i Solna kostar 13 800. För nästan tre hela träningsveckor betalar VKK alltså cirka 65 000 kronor.
– Det är mycket. Ändå värt det, inte minst sett till hur gärna många åkare vill fortsätta träna. Och vi får bidrag från kommunen, men behöver tillsammans se till att vi på ett bra sätt nyttjar möjligheten väl, säger Ed Fontes, ordförande i VKK.
Många bilresor
Vad han åsyftar är ett upplägg där klubben i möjligaste mån har rätt antal åkare på isen varje timme. En timme med endast fem-sex åkare blir dyrt, det behövs 12–15 för att vara ekonomiskt. Resorna är en del i pusslet. Samlingar sker på Vallentuna IP:s parkering och i en mindre karavan utgår bilarna mot Rimbo eller Solna.
Klubben hade helst sett att en av Vallentunas ishallar varit i gång längre. Men så har det aldrig varit och Ed Fontes uppskattar att kommunen erbjuder is i B-hallen till och med vecka 22.
– Det är längre än i många andra ishallar. En del stängs vecka 14, många vecka 18. Jag tror att vi i framtiden måste ha en is över sommaren i Vallentuna, säger Ed Fontes.
Han menar att det är ekonomiskt möjligt för Vallentuna kommun genom att hyra ut istider. Ytterligare en anledning är att Vallentuna konståkningsklubb bara växer. Dagens 62 tävlingsaktiva kommer att öka och för Vallentuna Hockey skulle fler isdagar på hemmaplan också vara gynnsamt.
TRÄNINGSSUGNA. Amelia Aletto och Nellie Simlund missar gärna några timmars bad, eller sommarlovsslappande, för att få träna konståkning ytterligare några veckor. Foto: Jonny Andersson
Vad säger då åkarna om att sommarlovet börjar med en hel del träningsresor till Rimbo och Solna?
– Jättebra, säger Amelia Aletto och får blixtsnabbt medhåll av Nellie Simlund.
Lägerveckor
Om flickorna är representativa för alla åkare, låter vi vara osagt. Det är dock ingen tvekan om att Amelia och Nellie vill åka så mycket de bara kan. Båda vet att deras föräldrar gillar att möjligheten till isträning i sommar finns. Däremot är de osäkra på hur lustfyllt det är för föräldrarna att köra till Rimbo eller Solna.
– Vi vill träna, det är roligt och bra att det går, säger Nellie och det visar sig att hon och Amelia inte nöjer sig med att skippa badväder för konståkning fram till midsommar.
Nellie ska på läger till Karlskrona, Amelia till Skövde. Och andra veckan i augusti har VKK sin lägervecka.
Om ni inte åker skridskor året runt, hur mår då fötterna när ni börjar igen?
– Det gör ont innan fötterna vänjer sig, konstaterar Nellie.
Är det en anledning till att ni alltid vill träna?
– Ja, och för att det är roligt och vi vill bli bättre, säger Amelia.