SPORT 2024-10-03 KL. 10:16

Föryngrat Vallentuna IBK föll i derby

Av Jonny Andersson

Vallentuna IBK förlorade hemmapremiären i division 2 mot FC Täby med uddamålet 6–7, men sista tre minuterna fick tre 08-killar chansen att bli poängräddare.

Föryngrat Vallentuna IBK föll i derby
SUCCÈDEBUT. I sin allra första division 2-match gjorde 16-åriga Viktor Lindberg två mål från backplats. Foto: Roffe Andersson

Inledningsvis ska Robert Östlund, Vallentunas tränare, ha cred för sitt mod. I säsongspremiären borta mot IS Bar hade han inte tillgång till någon av truppens fyra 16-åringar då dessa samtidigt var med och vann sin årskulls gruppspel i distriktsmästerskapet ”Bäst i stan”.

Inför säsongspremiären hemma, tillika derbyt mot FC Täby, försäkrade Östlund att 08-kvartetten (där Oliver Guilotte saknas på grund av meniskskada) skulle få speltid.

Halvnöjda debutanter

Och som trion fick. Inte minst sista tre minuterna efter att Viktor Lindberg, en av dessa 16-åringar, reducerat till 6–7 med sitt andra mål för kvällen. Viktor och Isac Lagerlöf ingick i en enhet som pressade Täby, Emil Wanngård fanns på backplats i nästa enhet. Närmast glorian var Lagerlöf. På hans direktskott såg dock publiken en reflexräddning av Täbys målvakt.

Efteråt gick trion ut ur omklädningsrummet i samlad tropp. Killarna var eniga om att de på sin höjd hade trott att de skulle få enstaka byten och mest sitta på bänken.

LETADE. Fabian Hedström söker luckan, men Täby hade en av sina förgrundsfigurer i målvakten Jacob Sonnerby-Widén. Foto: Roffe Andersson

AMBIVALENT. Viktor Lindbergs var besviken efter derbyförlusten, men gladdes över sina mål – "Det väger väl upp lite". Foto: Roffe Andersson

– Det var roligt, säger Viktor Lindberg som svar på frågan om hur det var att, som i hans fall starta som back i förstafemman och få bra med speltid från första till sista minut.

– Killarna är bra, det visste vi, säger Robert Östlund och grämer sig över att det inte blev en derbypoäng.

Varför har då Vallentuna, i våras trea i division 2 och endast tre poäng efter seriesegrande Sollentuna, killar födda 2008 i truppen? Jo, i somras var det fara och färde att klubben inte skulle få ihop en trupp. Den tunnades ut dramatiskt och P08-kvartetten är en del i lösningen. En bra sådan.

EVIGHETSMASKIN. Joakim Ekerberg är glad över att VIBK fått ihop en division 2-trupp och tar på sig skulden för att han tar för stort ansvar och spelar mer än varannat byte. Foto: Roffe Andersson

Outtröttlig kapten

– Jäkligt skönt att vi har ett lag, det trodde vi inte ett tag, säger lagkaptenen Joakim Ekerberg som var urkraften mycket kretsade kring i fredagens derby.

I slutskedet av andra perioden såg det ut som att han och Fabian Hedström behövde syrgas för att orka fortsätta med pauser på 30–40 sekunder mellan arbetsskiften. Till slut var det en två- plus två-utvisning som tvingade Ekerberg att vila rejält.

Här har Robert Östlund ett bekymmer. Ekerberg är så nyttig att han behövs nonstop: offensivt, defensiv, i powerplay och boxplay. Det blir lite på bekostnad av hans effektivitet.

– Det är inte tränarens fel, jag kan inte låta bli att försöka vara på plan hela tiden, säger Jocke och skrattar.

DEBUTANTER. Vallentuna IBK hade tre debutanter med i derbyt och Viktor Lindberg var den som övertygade mest. Foto: Roffe Andersson

Starka hemma

Vinterns division 2-serie är på papperet avsevärt tuffare än 2023/24. Seriesystemet har gjorts om och tre lag från division 1 har flyttats ner. Utöver Täby är det Nacka och Salem. Ändå låter Robert Östlund tvärsäker när han placerar Huddinge överst i sluttabellen.

Var har vi då Vallentuna?

– Jag tror att det blir en jämnare serie än förra säsongen. Lagen är jämna rakt över hela linjen. Vår styrka är kontringsspelet och att vi är väldigt starka på hemmaplan. Vi tappade bara två poäng hemma förra säsongen, säger Östlund och placerar sitt lag som femma när röken skingras i vår.