SPORT 2023-11-02 KL. 08:55

Frida Harvigsson vann juniorernas DM

Av Jonny Andersson

Efter en överraskande vinst i distriktsmästerskapet siktar Frida nu mot junior-SM med förnyat självförtroende och skicklig koreografi. Frida Harvigsson, Vallentuna konståkningsklubb, är ny distriktsmästare i Junior A. Hon låg trea efter inledande kortprogrammet och tog sig överst på prispallen med sin friåkning.

Frida Harvigsson vann juniorernas DM
Trots att de tekniska kraven stadigt ökar har Frida Harvigsson nått än högre placeringar. Nästa stora mål är JSM och i dag ligger hon sjua åtta på rankingen. Foto: Roffe Andersson

VKK:s Frida Harvigsson tog i Stora Mossens ishall, Bromma, sin hittills största seger när hon vann juniorernas distriktsmästerskap i konkurrens med 41 åkare. Frida vann i januari DM i Ungdom 15 A, nu klev hon upp en nivå och vann som junior mot många äldre, mer rutinerade konkurrenter.

Utgångsläget inför andra dagen var att hon låg trea. Hon bedömer sitt inledande kortprogram som ”felfritt”, det var inte friåkningen även om hon inte kände sig ”onöjd”.

– Jag satte inte min trippel salchow, säger hon självkritiskt och fortsätter:

– Jag klarar den på träning och i uppvärmning, på tävling händer något. Nerver.

Högre krav

Hoppet är hennes enda trippel medan några konkurrenter har två tre. Tidigare har Frida kunnat avstå tripplar i programmen, i stället valt säkra dubblar.

Som junior kommer hon inte undan, som junior förväntas man dessutom göra ytterligare svårigheter, däribland en extra piruett med hög svårighet.

Så hur vann då Frida Harvigsson? Juniorer ska genomföra en längre koreografisk föreställning än den stegsekvens som förväntas av ungdomsåkare. Och i det momentet avgjordes segerstriden där Frida slutligen vann drygt tre poäng före andraplacerade Anisiya Stelmakh, IFK Lidingö.

– Jag blev chockad över hur hög poäng jag fick för min ”performance”. Och glad naturligtvis, säger Frida och strör lovord över sin tränare, Vyachek Chilly, som enligt henne har ”känsla för att skapa personlig koreografi till sina adepter”.

Fridas personliga mål för säsongen är att lyckas med två felfria program och att det i dessa ingår en trippel som ger pluspoäng. Stora tävlingsmålet är junior-SM som avgörs i Norrköping i mitten av december.