SPORT 2022-02-24 KL. 13:20

Frida uttagen till Stockholmslaget

Av Jonny Andersson

Med mål att stå så många tripplar som möjligt är Frida Harvigsson första Vallentuna KK-åkaren på flera år att representera klubben när SKF-Trofén avgörs i Uppsala 4-6 mars.

Frida uttagen till Stockholmslaget
UPPVISNING. Typ så kan det se ut när Frida avslutat sin åkning. Foto: Roffe Andersson

Glad som en lärka och graciös som alla världens kattdjur, det är bestående bilden av ett möte med Frida Harvigsson i hennes andra hem – isen i Vallentuna ishall.

Hon har all anledning att vara uppspelt och full av träningslust. Som första VKK-åkare sedan 2013 är hon uttagen i Stockholmslaget till distriktstävlingen SKF-Trofén. Senaste VKK-åkarna i distriktets lag var Cecilia Nilsson och Nicky Obreykov och dessförinnan Veronica Azizova, 2009.

– Av alla duktiga åkare i min åldersklass är jag en av dem som blivit uttagen. Förbundet har valt ut mig, jag är jätteglad, säger Frida Harvigsson och berättar att mamma Helen kollade sin mejlkorg något dygn efter att Frida på omvägar nåtts av informationen om uttagningen via en Haningekompis pappa.

– Min mamma är sådan, har ingen koll, fortsätter Frida och skrattar. Det är fantastiskt kul att bli uttagen. Jag har inte sett listan över vilka andra som är uttagna i Stockholms distriktslag, men jag känner nog de flesta för jag brukar prata med alla. Jag är sådan.

Glad ordförande
Fridas insats i distriksmästerskapen ligger till grund för uttagningen, enligt Tova Ask, tävlingsansvarig på Stockholmsförbundet.

– Väldigt glädjande att vi får med en åkare i SKF-Trofén igen, säger Ed Fontes, ordförande i Vallentuna Konståkningsklubb.

Det är en underårig tjej som tar sig an uppgiften. Frida Harvigsson tävlar i U15, men blir 14 två veckor efter SKF-Trofén som avgörs i Uppsala 4-6 mars.

– Jag vet faktiskt inte varför jag tävlar mot äldre, det har nästan alltid varit så. Jag funderar nog inte ens på det.

Energiboom
Fridas entré på isen denna kväll är iögonfallande. Det är fullt påslag från första skäret. Medan klubbkamraterna mer försiktigt väcker sina kroppar är hon igång med stegsekvenser, enkelhopp och innan man vet ordet av har hon drämt till med en bombsäker dubbel. Hon förklarar sin uppvärmning med att hon gillar att sätta fart på kroppen direkt. Gör hon inte det föreligger risk att hela träningen blir tempofattig.
Frida tränar sex dagar i veckan. Det låter galet och blir inte mindre galet av hur hon hanterar måndagar – veckans enda isfria dag.

– På måndagar kör jag fys hemma. Jag vill träna för att nå mina mål.

Vilka mål?
– Jag klarar nästan alla trippelhopp i dag och vill känna mig mer säker på dem. Men det jag jobbar mest med är tekniken fram till själva upphoppen. Domarna tittar på vad man gör strax innan hoppen, i ansatsen och där vill jag ha in steg och fart.

Frida Harvigsson älskar att utmana sig själv, och är hittills under säsongen ”generellt nöjd” med utvecklingen i sitt långa program. Det korta har däremot inte klaffat som hon vill och givit låga poäng.

– Nej, jag har haft samma program för länge. Jag och min tränare måste utveckla mitt kortprogram, det händer liksom ingenting i det.

Under OS i Beijing har Frida inhämtat inspiration och det skulle inte förvåna om hon till SKF-Trofén lagt till någon detalj som får domarna att haja till.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.seHOPPFULLT. Det går undan när Frida åker, ändå vet hon vad hon vill förbättra framåt. Foto: Roffe Andersson