SPORT 2024-04-25 KL. 10:05

Full poängskörd för nykomlingarna

Av Jonny Andersson

Vallentuna BK:s damer, nykomlingar i division 3, har maximala sex poäng efter två omgångar. Detta trots att tränaren Pontus Johansson satte mjäkig som etikett på 3–1-insatsen i hemmapremiären mot Spånga.

Full poängskörd för nykomlingarna
INLÄGG. Jona Naji iscensatte det som ledde till VBK:s första mål. Foto: Roffe Andersson

Vallentunatränaren Pontus Johansson tycks inte sagt för mycket när han inför säsongen spådde att laget har kapacitet att hålla till på övre tabellhalvan. I söndags följde laget upp premiärsegern mot Vasastan med 3–1 mot Spånga. Resultatet var i samklang med matchbilden där VBK efter en halvdan första halvlek dominerade den andra eftertryckligt. Om det skulle gjorts ett femte mål i matchen borde det blivit en än större hemmaseger, inte ett nervigt slut.

Tidigt ledningsmål

Första tio minuterna skördade Vallentuna framgång på kanterna. Längs högersidan tog sig Elma Ringh fram och på den vänstra dominerade Jona Naji. Och det var den sistnämnda som i tionde minuten låg bakom 1–0. Hon tog sig loss och fick till ett inlägg som nådde Clara Högberg i bortre delen av straffområdet. Clara skickade in bollen centralt och där var Madeleine Ström stark, vände bort en försvarare och tryckte in ledningsmålet.

OFFENSIV. Vallentuna skapade många målchanser via kantspelet. På högerkanten var det Elma Ringh som regerade. Foto: Roffe Andersson

Med målet tappade VBK initiativet, spelet på mittplan blev mest ett krångligt. Väckarklockan blev gästernas kvitteringsmål. Det kändes som en bjudning när Spånga för enkelt kom fram till höger och slutligen centralt och där målskytten med ett placerat skott hittade förbi Sofia Ehrström Vestlund.

Leah i centrum

Hemmalaget reagerade på ett offensivt sätt. Målskytten Madeleine Ström hade första kvalificerade målchansen när hon styrde ett inspel från Jona Naji i stolpen. Två minuter senare, i matchminut 39, återgav Leah Gusfors VBK ledningen. I första skedet såg hon ut att kunna skjuta in bollen intill målvaktens vänstra stolpe. I stället drog hon en spelare, pressade sig mer centralt och smiskade in 2–1.

MÅLSKYTT. Leah Gusfors gjorde 2–1 i första halvlek och fastställde slutresultatet till 3–1 i den andra. Foto: Roffe Andersson

– Haha, jag var dragen i tröjan i första läget och kunde inte skjuta. I aggression bröt jag mig loss och det blev ju bra, säger Leah som ett par minuter senare fick snedträff när hon skulle placera in 3–1 med en bredsida.

– Vi gör väl inte vår bästa match, hade ett bra snack i halvtid och andra halvlek är bättre, tillägger hon.

Tillvaratog schabbel

Pontus Johansson gjorde samma analys, och Leah Gusfors lät sig inte nöjas med ett mål. Ett dygn tidigare gjorde Jacob Hellqvist VBK:s enda mål mot Parsian när han snodde bollen framför fötterna på Väsbylagets målvakt. Leah stal i straffområdet bollen av en stressad Spångaback, tog två steg framåt och överlistade målvakten. Leah gjorde även ett mål i 2–0-premiären mot Vasastan och är uppe i tre på två matcher.

KYLSLAGET. Pontus Johansson var frusen men nöjd efter nykomlingarnas andra raka seger. Foto: Roffe Andersson

– Vi tar tre poäng och är obesegrade, det känns bra, säger Pontus Johansson

VBK ligger tvåa och är tillsammans med ledande Ursvik och tredjeplacerade Kungsängen seriens obesegrade lag.