SPORT 2024-08-29 KL. 09:25

Glänsande is med vit färg

Av Jonny Andersson

”Målar de på isen?” ”Kan det vara klister de lägger på?”
Det här var några frågor lunchgäster på Rookie i Vallentuna ishall ställde sig förra veckan. De tre hantverkarna Tony, Stefan och Daniel, från Mälardalens Idrottsservice, hade svaren.

Glänsande is med vit färg
NYMÅLAT. Tony Nilsson och hans två arbetskollegor målade under tre dagar ishallens botteplattta (30 x 60 meter) vit Sista två dagarna kunde de måla linjer, tekningscirklar etcetera. Foto: Jonny Andersson

– Tidigare har fritidsförvaltningens personal gjort det här varje år, men med en annan typ av färg som är gråvit, säger Tony Nilsson och försäkrar att isen ska få en annan lyster med en vit betongplatta.

350 000 kronor inklusive blästring är prislappen och Ola Nilsson, enhetschef på Vallentuna fritid, är nöjd. Han ser det som en långsiktig investering och att man spar personaltimmar till annat jobb i flera år.

– Vi har tidigare använt kritfärg inför varje ny säsong och det blir som ett damm under isen. Det här blir mycket bättre, säger Ola Nilsson.

FRÄSCHARE. Med en nymålat bottenplatta kommer allt i ishallen få mer lyster, enligt killarna på Mälardalens Idrottsservice. Foto: Jonny Andersson

Rakor och rollers

Färgprodukten ska hålla mycket längre, i flera år, enligt Tony och han lyfter upp en burk Fontefloor för att hälla ut en ny färgsträng som han och arbetskollegorna dra ut med gummirakor och därefter målar de ut med rollers.

Bland fördelarna är att vit bottenplatt gör isen och hallen ljusare, pucken lättare att se, kontrasten mellan hockeyns alla linjer klarare etcetera. Jussi Salo, Vallentuna Hockeys sportchef och seniortränare, ser många fördelar. Inte minst det estetiska.

– Att isen blir vitare gör även att det lyfter den reklam vi har på sargen. Mycket trevligt, säger sportchefen Jussi Salo.