SPORT 2023-02-02 KL. 08:40

Helena utsedd till "Årets ungdomsledare"

Av Loke Johansson

Helena utsedd till
MEGAGRUPPKRAM. Helena Hellgren omgiven av sina klubbkamrater som nominerade henne till Friidrottsgalan. Foto: Roffe Andersson

Helena Hellgren, Vallentuna friidrottsklubb, prisades förra veckan som årets ungdomsledare under friidrottsgalan på Cirkus i Stockholm.

Årets ungdomsledare i Friidrottssverige är Helena Hellgren, 46 år. Under friidrottsgalan förra veckan prisades hon för sina insatser i Vallentuna friidrottsklubb. Helena, som har många års erfarenhet som tränare, blev nominerad av sin tränargrupp. Sedan trillade det in en galainbjudan i inkorgen.

– Jag fick reda på att jag var nominerad genom ett mail där det stod att jag var inbjuden till galan. I mailet underströk de att det vore väldigt bra om jag kunde komma, så jag hade mina aningar. Men jag vågade samtidigt inte hoppas på att jag skulle vinna.

“Årets ungdomsledare” delas ut varje år till en person som på ett inspirerande sätt fostrat idrottande ungdomar. Efter en kort stund in i galan stod det klart att hon hade vunnit.

– Jag blev jätteglad. Det var såklart en stor ära att vinna. Årets ungdomsledare var det första priset de delade ut, vilket var väldigt skönt. Därefter kunde jag slappna av resten av kvällen.


ÅRETS UNGDOMSLEDARE. Helena Hellgren prisades på Friidrottsgalan för sina insatser i Vallentuna. Foto: Roffe Andersson


Följt de aktiva länge
Helena har under många år spelat en stor roll i klubben. Förutom att axla rollen som tränaransvarig och styrelseledamot, håller hon i träningar fyra gånger i veckan. De äldsta barnen i hennes träningsgrupp som var sju år när de började hos henne, har nu hunnit bli 18.

– Att träna dessa ungdomar ger så mycket energi. När de var yngre och vi hade färre träningar i veckan kunde det såklart vara lite stökigare. Men nu känner jag alla så väl.

I prismotiveringen beskrivs hon som en “trygg stöttepelare” för medlemmarna. Helena förklarar att hon även ser medlemmarna som stöttepelare.

– Vi pratar mycket och delar med oss om saker som händer i livet. På så sätt får man en närmare relation till varandra. Jag tror det är viktigt att man inte bara är en “tränare” – utan även en vän som man kan prata med.

Helena har många års erfarenhet av friidrottande bakom sig. Som tränare i klubben har hon följt flera unga förmågor som blommat ut till fullfjädrade friidrottare. Och hon berättar själv om en egen idol.

– Jag har alltid sett upp till Sebastian Coe, en engelsman som var väldigt duktig på medeldistans. Jag gillar historien om när han tränades av sin pappa. När de tränade så sprang Sebastians pappa bredvid honom, sen blev han för snabb och pappan fick börja cykla bredvid. Tillslut blev han så snabb att pappan började köra bil bredvid honom, säger Helena och skrattar.

Alla får vara med
I Helenas träningsgrupp ingår unga förmågor med olika ambitionsnivåer. Att alla ska få vara delaktiga oavsett nivå är något som hon och hennes tränarkollegor jobbar mycket med.

– Man ska få välja själv på vilken nivå man vill träna. Det roligaste är att se dem utvecklas för att de vill, inte för att de måste. Vi jobbar mycket med att alla ska trivas på så sätt att vi inte sätter några närvarokrav för att få delta på tävlingar. Alla ska få vara med.

Och ambitionsnivån är bred. I klubben hittar vi den tvåfaldiga SM-guldmedaljören i 400 meter häck, Moa Granath, 18, men även ungdomar som deltar på träningarna mer sporadiskt.

– I och med att det är en individuell idrott är det viktigt att man själv får välja hur mycket man vill satsa, och om man inte vill bli bäst utan bara träna för gemenskapen så är det okej.

Hedersamt pris
Helena förklarar att hon är hedrad av det fina priset. Hon trycker på att det också finns fler personer som viger sin fritid åt klubben.

– Såklart är det en enorm ära att utses till årets ungdomsledare, men det så många fler i klubben som har varit delaktiga. Att vara tränare är en tacksam roll, då man får den direkta återkopplingen av de aktiva och blir så pass uppmärksammad. Men det är så många andra i föreningen som hjälper till och får allting att fungera.

Helena har en tydlig bild om hur just hon vill påverka ungdomarna:

– Jag vill inspirera till ett livslångt friidrottande och ett hälsosamt liv, avslutar Helena.

Loke Johansson