SPORT 2024-04-25 KL. 10:00

Hellqvist löpstyrka gav tre poäng

Av Jonny Andersson

Jacob Hellqvist hade två tre bra målchanser och gjorde mål på den han inte trodde sig få när Vallentuna på bortaplan besegrade Parsian med 1–0 i tredje omgången av division 4 norra.

ENERGI. Toppforwarden Jacob Hellqvist sprang på allt och fick lön för mödan med matchens enda mål.Foto: Roffe Andersson

Det har gått trend i att fotbollslagens backlinjer ska spela sig ur motståndarnas första press. Till och med i eget straffområde, med målvakten inblandad, ska det kortpassas och det blev Väsbybaserade Parsian IF:s öde i lördags.

Under första halvlekens sista tio minuter belönades Vallentunalagets spelövertag med målchanser. Carl Granat hade ett lobbskott från halva plan som inte var långt ifrån att bli årets mål. Jonathan Kroon prickade målvaktens knäskålar när han spelades fri. Efter en nätt dribbling avlossade Partina Basosila vänstern, men fick se målvakten göra en skarp reflexräddning.

ENERGI. Toppforwarden Jacob Hellqvist sprang på allt och fick lön för mödan med matchens enda mål. Foto: Roffe Andersson

Påpasslig

I halvlekens sista sekunder kom ledningsmålet. För femtioelfte gången jagade Jacob Hellqvist möjligheten att sno åt sig bollen när hemmaförsvaret försökte spela bort honom. Ett elakt pass till egen målvakt och när denne dessutom dribblade in bollen mellan egna fötter, var det en skänk från ovan för ”Jacke”.

– Nej, man springer ju därnere och tror absolut inte att det ska komma en sådan möjlighet. Men nu började målvakten stampa på bollen. Jag var där och störde, kunde peta undan bollen och rulla in den, säger Jacob Hellqvist.

JUBEL. Partina Basosila och Jonas Wallstenius kramar om Jacob Hellqvist efter dennes ledningsmål. Foto: Roffe Andersson

Bortdömda

Stärkta av ledningsmålet inledde VBK andra halvlek starkt och det hann bara gå fem minuter innan bollen åter låg i hemmalagets mål. Men linjemannen hade lyft sin flagga, detta trots att Partina Basosila spelades fri av en hemmaspelare. Huvuddomaren och linjedomaren hade ett kort snack och kom fram till att misstaget inte kunde korrigeras till mål eftersom signalen för offside kommit före skottet.

– Domaren kom fram till mig och medgav att det blev fel, säger tränaren Pelle Hyppel.

Under fortsättningen av halvleken hade Vallentunalaget goda möjligheter att stänga matchen. Sista skottet, sista passningen hade dock inte tillräcklig kvalité.

NÄRA. Jonathan Kroon når inte riktigt fram på en av VBK:s många målchanser. Foto: Roffe Andersson

Oro över effektiviteten

VBK-tränaren var nöjd med segern men tillstod att han skulle åka hem med visst bekymmer. Han hade på förhand kalkylerat med en svår match, så blev och kändes det aldrig. Parsian var ytterligare ett lag med så stor respekt för VBK att de packade elvan på egen planhalva.

– Jag får lite ont i magen av alla chanser vi missar. Vi ska avgöra den här matchen tidigt, när vi inte gör det blir man orolig för att åka på ett slumpmål, säger Pelle Hyppel.

Parsian hade ett fåtal avslut, inget som tvingade Albin Neideman Arnsbjer till stordåd.