SPORT 2022-09-01 KL. 15:00

Hemvändare tror på sitt Vallentuna IBK

Av Jonny Andersson

Hemvändare tror på sitt Vallentuna IBK
Fredrik Lundén har klivit på som tränare tillsammans med Philip Lundberg. Foto: Tomasz Piwinski

Vallentuna IBK skenade igenom damernas division 2 förra säsongen och kommer nu vassare och breddat till division 1.

– Vi har fått in mer tävling i truppen, säger lagkaptenen Linda Eriksson.

Vallentuna innebandyklubbs damlag nådde i våras mållinjen med åtta poängs marginal till andraplacerade Duvbo. Trots att matcher flyttades hit och dit till följd av pandemin var det från omgång 1 till omgång 18 aldrig tal om annat än att Vallentuna var nummer ett.

Till stundande säsong har truppen blivit vassare och bredare. Det behövs, enligt tränaren Philip Lundberg och han inleder med att nämna namn på ledarsidan där främst Fredrik ”Ludde” Lundén blir en tillgång med sin tränarerfarenhet. Ludde blir även sportchef.

– Jag gillar Philip och har ju haft honom tidigare. Ludde har nog en ännu större kravbild än Philip, vilket behövs, säger Hannah Cross som vänt hem efter en säsong i division 1-laget AIK.

Hannah tillbaka
Med AIK tog hon klivet upp i allsvenskan, men det är i VIBK 21-åriga Cross har sin kärlek och trygghet.

– Jag var sex år när jag började spela, Vallentuna är min klubb och det känns väldigt kul att komma tillbaka. Säsongen i AIK var utvecklande, lärorik, inspirerande och konkurrensen hård.

Assisterande lagkapten
Hannah Cross fick sparsamt med speltid i AIK, men VIBK-ledarnas förtroendet är så pass att hon utsetts till assisterande lagkapten. Hon delar rollen med Linda Fellenius och kapten är som tidigare Linda Eriksson. Linda Eriksson ser positivt på lagbygget. Hon bedömer att breddningen av truppen ökat konkurrensen och tvingat alla att ta ett kliv framåt.


Med en säsong i AIK:s division 1-trupp ska Hannah Cross bli en tillgång i moderklubben. Foto: Tomasz Piwinski


– Vi har fått in mer tävling i truppen. Det blir en utmaning för alla och det ser jag som positivt, säger Linda Eriksson.

Hannah Cross tror sig bidra med glädje och positiv attityd utanför och på plan. Spelmässigt ser hon sig som bolltrygg, allround och att hon har spelförståelse. Helst spelar hon som center, det finns även en back i henne.

– Jag tycker att jag är bra både hemåt och framåt och som center jobbar jag i båda riktningarna. Men det där avgör tränarna, jag tror att vi blir bra i vinter, säger Hannah Cross.

Talanger från ”Ackers”
Bland förstärkningarna har Vallentuna två 16-åringar, Frida Meijer och Maria Smirnin, som ska mixa seniorspel i Vallentuna med att spela för Åkersberga IBF i juniorallsvenskan. Åkersbergas damseniorer gick i våras upp i högsta serien, SSL Dam, och det här är talanger Ludde Lundén handplockat. Än är de inte redo för elitspel, däremot ska duon bli en tillgång för Vallentuna i division 1.
– Det tror och hoppas vi. Tjejerna ville inte helt släppa kontakten med ”Ackers” och spelar därför med dubbellicens, säger Philip Lundberg.


Damlaget har breddats och toppats sedan i fjol, vilket betyder mer konkurrens och tävling på träningarna, enligt lagkaptenen Linda Eriksson. Foto: Tomasz Piwinski


Sammanlagt har åtta namn tillkommit sedan i fjol, däribland tre målvakter: Felicia Nordin, Linda Axelsson Figueroa och Sabina Åström.

Inleder mot Huddinge
Gångna helgen spelade Vallentuna en miniturnering i Vaxholm. Man matchade spelare från division 1- och division 3-trupperna och vann mot Waxholm, men föll mot Högdalen.

– En bra helg för att se många spelare. Vi var för trötta mot Högdalen, jag är ändå nöjd med insatsen, säger Philip Lundberg.

Seriepremiären i division 1 spelar Vallentuna om tre veckor borta mot Huddinge.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se