SPORT 2022-03-10 KL. 14:10

I år ska BSK undvika undre tabellhalvan

Av Jonny Andersson

Med säsongens andra seger - i sista omgången - säkrade Brottby SK i höstas förnyat division 4-kontrakt.

I år ska BSK undvika undre tabellhalvan
BSK-tränaren Robin Blixt i samtal med en Rialaledare inför mötet i Upplandscupen. Foto: Roffe Andersson

Med två färska vinster i Upplandscupen ska självförtroendet vara på uppgång i Vallentunas gröna division 4-trupp. Det är hög tid. Sedan seriesegern 2018 och därmed avancemang upp i division 3, har det gått utför för Brottbys fotbollsherrar. I trean var laget chanslöst, tillbaka i division 4 blev laget trea och i höstas säkrades kontraktet i sista omgången via 2-1 mot Vattholma.

– Det vore sorgligt om vi fortsätter falla igenom sett till att vi tog oss upp i trean och har fått en så fin idrottsplats, säger spelande tränaren Robin Blixt.

Knepigt truppbygge
Med en trupp baserad på långvarig kamratskap blev pandemisäsongerna bekymmersamma för BSK:s seniortrupp. 2020 spelades endast nio omgångar och i fjol blev det elva matcher.

Totalt 20 seriematcher på två säsonger har fått trotjänare att vissna och återväxten i klubben har inte hunnit med.


Philip Bäck framme och stressar Rialaförsvaret. Foto: Roffe Andersson


Robin Blixt kan ändå se positivt på att ”16-åringar i år blir 17”. Med det ska noteras att Simon Bolander, 14 år, gjorde sista målet - till 5-2 - mot Riala i söndags. Med den segern följde BSK upp 3-2 mot Rö i cuppremiären.

– Vi saknar spelare i mellanskiktet. Vi har flera killar under 20 år och många 30+, men tunt däremellan, säger Robin Blixt.

Han konstaterar dessutom att man är få. Med 25 spelare ska Blixt hålla igång två lag. Så skador är big no-no.

–Vi skulle behöva ytterligare några spelare, men det är inte lätt, säger BSK-tränaren.

Bra backlinje
Hur som helst har han en nyckelspelare med från start i år. I Fredrik Fhanér har BSK sin härförare. Sett till Rialamatchen var Fhanér kryddan i en rakt igenom stabil fyrbackslinjen och lägg därtill målvakten Leo Berggren. Han fick ta på sig 1-1-kvitteringen, annars utstrålade Berggren pondus och trygghet.

Två cupvinster i februari/mars får dock inte Robin Blixt att sväva iväg. Han var nöjd med resultatet mot Riala. Inte med spelet. Han tycker att man ska ha ett bättre spel genom mittfältet. I perioder av matchen var det ändå Wille Lindström och Christoffer Nordenstad (eller uppflyttade Fhanér) som vann alla dueller på centralt mittfält, men så ska det vara när det skiljer en division mellan lagen.

– Vi behöver spela bättre, få upp laget via mer spel genom mittfältet, säger han och fortsätter:

– Upplandscupen är bra, under två säsonger har vi ju inte ens fått spela träningsmatcher på grund av pandemin så matcher behövs. Serien är ändå viktigast, jag tycker att vi ska vara högre upp i tabellen i år. Vi har den kapaciteten.

Rosersberg i premiären
En udda situation inför division 4-säsongen är att spelschemat blev klart först förra veckan. Upplands FF har domarbrist och för att få till schemat har klubbarnas lagledningar ålagds att lägga in fler matcher på veckodagar. Som exempel ska BSK:s två ”derbyn” mot Norrtäljes reservlag spelas på vardagar.

Seriepremiären spelar dock Brottby hemma på en söndag. Mot Rosersberg den 10 april.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se