SPORT 2024-06-18 KL. 11:15

Inga kompisar kvar i moderklubben

Av Jonny Andersson

Han fostrades tillsammans med flera duktiga P99:or, men när Max Kardevall nu är tillbaka har han endast spelat med Lukas Paulsson och fjolårets Boden-kompis, återvändande målvakten Hugo Haas.

Inga kompisar kvar i moderklubben

Efter elva säsongers hockeyutflykt är Max Kardevall tillbaka i Vallentuna Hockey och skottrampen hemma i Mälsta Hage. Ännu en tid bor han hos föräldrarna. Han och flickvännen, Olivia Sandberg, söker dock eget närmare ishallen, därtill kommunikationer till framtida arbetsplatser.

– Ja, jag söker jobb också. Jag är jätteglad att Olivia kommer med mig från Boden, säger han i samband med bostadsfrågan.

Division 1-rutin

Av någon anledning känns det udda att Vallentuna Hockey fostrat en back, med 225 matcher i hockeyettan och play off, med uppväxt på vischan. Om han valt orientering, hästsport, motocross eller folkrace hade det känts mer i samklang med miljön. I Kårsta skola var kopplingen till fotboll i GoIF Kåre nära tillhands. Men.

FÖRUTSÄTTNINGAR. Pappa Ronny Kardevall hade asfaltsfirma, därefter har Max haft förträffliga möjligheter att träna skott på en riktigt fin ramp. Likväl är han mer inriktad på jobb i egen zon. Foto: Roffe Andersson

– Jag gillar inte att springa, har aldrig gjort. Jag är hellre i gym eller på is. Pappa spelade bandy men var trött på kyla, tror jag. Kanske därför hamnade jag i en ishall. Vi var också tre härifrån som började i Ormstas hockeyskola, min kusin Viktor Paulsson och en annan granne, David Nola.

Hemmavid samlades trion, i bland många fler, på Kardevalls extravaganta asfaltsyta med hockeymål och basketkorg. Var det träning hjälptes föräldrarna åt att skjutsa till och från Vallentuna ishall. Bussturer var inget bra alternativ.

Tidigt i tonåren bytte Max till SDE i Danderyd och på frågan om hur ofta hon skjutsat svarar mamma Jacqueline: ”många”.

TAGGAD. Först tyckte han att det var läskigt att tacka ja till Jussi Salo och Vallentuna, i dag ser han hemkomsten som "galet spännande". Foto: Roffe Andersson

– Bor man som vi får nog barnen bestämma sig för ett intresse, det blir för mycket annars, tillägger Jacqueline.

Flyttade till Småland

Vi anar framgångsrecept i att bo utsocknes. Bland andra har friidrottaren Moa Granat, innebandyspelare Kim Guilotte och NHL-kontrakterade Jesper Vikman gemensamt med Kardevall att de är uppväxta utanför kommunens centrum. Kan det föda en längtan, extra driv?

– Kanske, svarar Max osäkert.

Inför gymnasiet flyttade Max till Jönköping, elitklubben HV71 och där blev han i fyra säsonger med korta utlåningar till division 1-lagen Dalen, Vallentuna och Skövde. Resan fortsatte med fyra säsonger i just Skövde IK och närmast kommer Max från Boden dit han kom i slutskedet av 2022/23 sedan Skövde missat play off.

– Vi hade förlorat mot Karlskrona, på bussen hem fick jag frågan om jag ville fortsätta säsongen med Boden. Klockan var elva och en timme till deadline.

Han hade aldrig spelat play off/slutspel med Skövde, vilket var avgörande för hans beslut.

– Jag tog tjänstledigt från jobbet morgonen efter, tåget till Stockholm, flyg till Boden och var där på eftermiddagen. Jag ångrar det inte, jag trivdes i Boden men också i Skövde.

PÅ TOMTEN Vilken hockeylirare vill inte se denna utmaning? Foto: Roffe Andersson

Vet du var du gjorde ditt först mål i hockeyettan?

– Nej, svarar han och skiner upp när svaret är som utlånad till moderklubben, 2017/18.

Defensiv back

Grejen är att Max Kardevall alltid setts som en defensiv back, de offensiva bidragen varit fåtaliga. Han ska hålla motståndarnas forwards borta från egna målburen. Med 194 centimeter och 94 kilo har han kropp för det.

– Storlek och elakhet, säger han och garvar innan han beskriver sig som snäll, inte särskilt pratsam men ledartyp när det kommer till att träna.

– Jag gillar att träna hårt. Jag hade Charlie Thermaenius som tränare, han lärde mig att vara lika hård på träning som i match. Tacklar jag exempelvis Lukas Paulsson hårt på träning så blir han bättre av det, gör jag inte det är han inte förberedd i match.

Nervöst att vända hem

Hur är det att vara tillbaka i Vallentuna HF?

– Galet spännande. Ett stort steg. Sett till att jag varit borta så länge kändes det först nästan läskigt att komma hem. Sedan jag träffat grabbarna känns det hur bra som helst.

Dock ingen P99:a från hans ungdomslag.

– Lukas Aaw var den enda gångna säsongen och han ska spela i Sollentuna, säger Max och räknar bland annat upp August Berg (Modo), Daniel Rosengren (Tingsryd) och Wilhelm Stoor (KTH) bland runt elva P99-grabbar han fortsatt har nära kontakt med.