SPORT 2023-04-13 KL. 09:36

Inte längre "sämst i Stockholm"

Av Jonny Andersson

Inte längre
OPTIMIST. Henrik Lundgren har lotsat Eagles från att vara sämst i division 1 till att bli ett mittenlag. Nästa säsongsmål är att vinna mer än hälften av matcherna. Foto: Tomasz Piwinski

Vallentuna Eagles vann hälften av matcherna i division 5 och har därmed blivit av med ryggsäcken som Basketstockholms sämsta herrlag.

Det har skavt i bakhuvet på spelarna i Vallentuna Eagles att vi, Vallentuna Nya, i höstas förankrade att laget var sämst i Stockholm.
Nu har truppen slutfört sin andra seriesäsong och vädjar om upprättelse.

– Det är Hammarby som har Stockhoms sämsta lag. Bajen Basket vann inte en enda match, säger spelande grundaren och lagledaren Henrik Lundgren.

Intryck av triumf i hans tonfall är påtagligt. Dock håller han sig för god för att häckla seriekonkurrenten, utan låter i stället egna lagets insats tala för sig.

Staplade segrar
Eagles föddes inför säsongen 2021/22 och premiärsäsongen slutade med blott två segrar och sistaplats i tabellen. Redan tre höstmatcher in i denna säsong slog laget sitt vinstrekord – via tre inledande vinster och så långt en topplacering i tabellen. Därefter blev det tuffare.

– Sedan mötte vi Rågsved och det laget var alldeles för bra med några föredetta elitspelare på plan.

Förlusten mot Rågsved följdes av ytterligare tre innan Eagles fick till viss stabilitet.

– Vi har blivit rätt klara i våra roller, klara i vem som ska göra vad på planen.
Serien är ännu inte färdigspelad, Eagles har dock genomfört sina 18 matcher och ligger i skrivande stund mitt i tabellen som sjua. Facit blev nio vinster och lika många förluster. Lundgren lyfter fram sju åtta spelare som ”utgjort kärnan och oftast varit tillgängliga” och framhåller speciellt poänggöraren Carl Gärdsell och defensivt viktige Jimmi Ernberg.

Stark avslutning
– Vi visste att vi skulle bli bättre och är nöjda. Inte jättenöjda, för vi kunde vunnit ytterligare någon match, säger Henrik Lundgren.

Bäst minns han näst sista matchen där Engelen besegrades med 72–68 och som siffrorna antyder var det jämnt hela vägen.

– Speciellt kul eftersom det var vår sista hemmamatch.

Eagles vann även sista matchen borta mot Tureberg Vets, 54–47.

– Vi hade mycket snack om hur starkt det var att avsluta med två segrar, tillägger Henrik Lundgren och lovar att Eagles är tillbaka i division 5 nästa höst.

Då med tillspetsad målsättning att vinna fler matcher än man förlorar.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se