SPORT 2024-05-30 KL. 09:58

Jennys segermarginal – två och en halv timme

Av Jonny Andersson

Jenny Josefsson tillhör Sveriges bästa löpare i ultratrail. Nu har hon vunnit sin första internationella UTMB-tävling och ingen Vallentunabo kan väl någonsin haft större segermarginal.

Jennys segermarginal – två och en halv timme
SEGRARE. Jenny Josefsson har nya minnen i prishyllan. För några år sedan vann hon "Sveriges starkaste familj" med döttrarna Tilde och Agnes och vill inte jämföra glädjen efter insatserna. Foto: Roffe Andersson

Att vinna med 9–0 i fotboll, 53–8 i handboll eller teknisk överlägsenhet på en minut i brottning, är att skåpa ut motståndarna.

Vilket extra superlativ ska då adderas till insatsen Vallentuna FK:s Jenny Josefsson gjorde i Trail Alsace Grand Est by UTMB, en ultratrail över 17,2 mil och 6 300 höjdmeter? Hon sprang loppet två och en halv timme snabbare än damklassens tvåa.

Revansch

– Ja, det är väl så pass att jag inte förstår vad som hände. Jag är oerhört glad. Men, det kan bli långa avstånd i den här typen av tävling, det är inte konstigt i sig. Har någon högre tempo rinner tiden fort i väg, säger den erkänt starka ultralöparen.

2023 sprang Jenny samma tävling. Då kom hon i mål som trea i damklassen men hade på vägen svimmat och fått dropp i ett sjukvårdstält.

– Jag blir inte rädd utan vet varför det inträffar. Jag hade inte fått i mig tillräckligt med näring.

Nu kan hon i stället med konserverad eufori tala om en insats utöver det vanliga.

Kort värmestopp

Hennes lopp var så nära hundraprocentig hon kan komma. En störtskur i kombination med kyla i luften tvingade Jenny till att bädda in sig i filtar och byta alla kläder vid en depå. Efter tio minuters upptining, hennes längsta paus under dygnet, var hon i gång igen med endast sju kilometer kvar och vetskap om att hon var lååångt före närmaste dam – UTMB-meriterade Francesca Canepa, Italien.

SEGERJUBEL. Genomblöt, i lånade byxor som var för stora, firade Jenny Josefsson bakom målportalen i Obernai, Alsace. Foto: Privat

– Om jag stannar för länge kan jag få yrsel och bli stel. Jag var nerkyld, men kunde springa. I år lyckades jag med energiintaget, säger Jenny.

Noteras ska att 257 av 637 startande inte tog sig i mål.

Snabbast under natten

Åtta kilometer in i loppet låg Jenny sexa. Då kom första backen och i den lämnade hon övriga kvinnor bakom sig. Den stora tidsdifferensen byggde hon i huvudsak under nattimmarna.

Det finns världsstjärnor som Jenny menar är ”på en annan nivå”. Alla var inte med, men det var en internationell tävling som ingår i UTMB World Series. Jenny hade sett fram emot att komma på pallen, nu blev det första internationella segern och än större lycka. Att hon sprang just detta lopp var för att hon gillar miljöerna, kuperingen i bergen och är bra på att hajka (hjälp av stavar i rejäla backar).

NÄRA. Direkt utanför husknuten har Jenny Josefsson stigar som tar henne genom skogen i Bällstaberg, över Arningeleden och i stort vilken riktning hon känner för längs exempelvis Roslagsleden. Foto: Roffe Andersson

– Resultatmässigt är det mitt bästa lopp. Jag kände mig väldigt peppad och stark i sinnet. Jag är bergslöpare, springer hellre dessa lopp än flacka som exempelvis Kullamannen i Skåne. Just den här årstiden är det väldigt vackert med slott, ruiner och vingårdar. När dagen gryr är det magiskt efter en mörk natt.

Tävlingsmänniska

Vid ett tillfälle sprang Jenny fel och det kostade 15–20 minuter, gissar hon. Tidstappet tycks skava obetydligt även om en, kanske upp till fem, herrlöpare med det hann före henne i mål och en total topp 25-placering blev i stället målgång som 28. Francesca Canepa sprang i mål som 70:e löpare.

24 timmar, fyra minuter och 30 sekunder. Jo då, Jenny hade gärna hunnit i mål under ett dygn.

– Jag släppte tidstanken mot slutet. Det är väl på gott och ont man har den där tävlingsmänniskan i sig. Man vill ju alltid göra det lite bättre, det är det som driver mig.

Hur sover du efter 24 timmars löpning?

– Dåligt. Första natten är det som att kroppen fortfarande är i gång. Det tar ett dygn innan jag sover ordentligt, säger Jenny Josefsson.

Med segern i Alsace har Jenny säkrat en startplats i Ultra Trail de Mont Blanc – ett av världens tuffaste 100 miles-lopp. Loppet är huvudmål för i stort alla inom ultratrail. I fjol blev Jenny sjuk på flygresan ner och tvingades bryta efter att ha sprungit 75–80 procent av loppet.