SPORT 2021-09-02 KL. 14:22

Lars Söderberg kammade hem ett hattrick i medaljer

Av Daniel

Lars Söderberg kammade hem ett hattrick i medaljer

TRE GÅNGER PALLEN. Vallentunas löparprofil, Lars Söderberg, lyckades tre gånger om i veteran-SM på Öland.
Foto: PRIVAT

På Veteran-SM i löpning som utspelade sig på Öland i år blev det både guld, silver och brons.

– Det känns väldigt speciellt, säger han.

Tre medaljer av tre olika valörer. Det blev slutsummeringen av Lars Söderbergs, 73, mest framgångsrika tävlingshelg som veteran. Först blev det ett brons på 800 meter. Dagen efter följde han upp det med ett silver på 200 meter och på den sista tävlingsdagen tog han den ädlaste av medaljer, nämligen guldet på 400 meter.

–Jag är väldigt nöjd. Det var tufft, men jag kände mig pigg under samtliga dagar, säger han.

Första guldet
Guldmedaljen som han vann i år på Öland var hans första någonsin i SM-sammanhang.

–Hela helgen flöt på väldigt bra. Sedan att jag fick avsluta med en guldmedalj kändes väldigt speciellt, säger Lars Söderberg.

"Vet vad som krävs"
Under tre dagar höll Veteran SM på. I år var skådeplatsen Öland och när Lars Söderberg tog bilen ner tillsammans med några medtävlande, så anade han inte att det skulle sluta så bra
–Jag började ju springa arenatävlingar för bara tre år sedan. Samtidigt har jag varit med på SM i några år nu så jag vet vad som krävs, däremot trodde jag inte det skulle gå så här bra, säger han.

"Träffade några gubbar på IP"
Resan till tre medaljer i Veteran SM har varit lång. Det hela började med att han behövde gå ner i vikt och satsade på att springa ett marathon. Det blev startskottet för en lång karriär som veteran i löparspåret.

–Det började med att jag träffade några gubbar som var ute och sprang på Vallentuna IP. Jag tyckte de verkade som ett skönt gäng och jag började springa med dem. På den vägen är det, säger Lars Söderberg.

Bra träningsform
Utöver att springa med sina vänner, där de flesta är yngre, på Vallentuna IP har även Söderberg några ess i rockärmen för att bli vältränad och kunna lyckas på i Veteran SM.

–Vi har kört mycket gymnastik. Vi har också kört mycket vattengympa, vilket jag tycker är underskattat. Det är världens motstånd att springa under vatten och en mycket bra träningsform, säger han.

Satsade på kortare distanser
Anledningen till att han började med arenatävlingar var lika slumpmässig som logisk.

–Det började med att jag spöade en gubbe under en spurtstrid i ett terränglopp. Han som jag slog var en 800 meterslöpare. Då slog tanken mig att: “Kortare distanser kanske är något som skulle passa”.

Bra nätverk
Segern där blev den väckarklocka som Lars Söderberg behövde och kort därefter anmälde han sig till inomhus-SM för veteraner i Västerås där han knep två bronsmedaljer.

–Då var man inne i ruljansen. Sen har jag trivts väldigt bra med alla gubbar som tävlar och vi har väl triggat varandra, säger han.

Hemma i Vallentuna har gratulationerna varit många, både från gruppen han tränar med men även vänner och familj. Även om han nu vunnit guld så menar han på att motivationen till nya triumfer framöver fortfarande finns.

–Jag tycker det är så roligt och speciellt är det den sociala biten som lockar. Så länge kroppen klarar så ska jag fortsätta tävla, avslutar Lars Söderberg.