SPORT 2023-11-23 KL. 10:20

Niklas Jihdes plan för innebandyns framtid

Av Jonny Andersson

Svensk innebandys största fixstjärna har en vision om att Vallentuna ska bli sportens centrum i norra Storstockholm.

 Niklas Jihdes plan för innebandyns framtid
TRÄNARSNACK. Niklas Jihdes dröm om en innebandyarena är ännu hans egen, men Magnus Guilotte (t.h) och andra i klubben är nyfikna på var den leder. Foto: Roffe Andersson

– Det stämmer att jag är ute efter lokal med centercourt och två, tre träningsplaner, säger Niklas Jihde.

Med fem VM-guld, fyra SM-guld och en säck andra meriter och rekord, har Niklas Jihde sporten nära hjärtat.

I dag 47-årige Jihde är ungdomstränare i Vallentuna IBK, har länge bott i kommunen och vill se en anläggning som möter klubbens behov.

– Klubben har sedan länge växt ur Hammarbackens sporthall (Rosendalsskolan norra) och 14-åringar kan inte träna på ytan vi har i Ekebyskolan (Rosendalsskolan södra), säger Niklas och fortsätter:

– När jag var aktiv och vi spelade i Finland såg vi en mängd hallösningar växa fram. Finland är ifatt oss på både dam- och herrnivå. När jag spelade i Pixbo hade vi nästa alltid bortamatcher i Stockholmsområdet, men nuförtiden? Sorgligt.

AIK är ensamma på herrsidan, i damernas SSL spelar Täby och Åkersberga. Försvunnit från högsta serien har Haninge, Balrog, Fornudden, Järfälla, Råsunda, Grimsta, Caperiotäby och det går att klämma in Kista (SM-guld 1995) i uppräkningen.

– Hallar saknas i Sveriges huvudstadsregion. Än så länge är det här på idé-stadiet i mitt huvud, men jag känner att det är dags. I dessa oroliga tider är barn- och ungdomsidrott viktigt och Vallentuna IBK växer. Tänk en hall där man kan träna och umgås. Det måste gå.

SPORTEN TROGEN. Han syns oftast i Viaplays sportsändningar, men sedan några år är Niklas Jihde en av tränarna för Vallentuna IBK:s P13. Foto: Roffe Andersson

Hans egen idé

Vallentuna Nya följer en träningskväll som har något parodiskt över sig. Tränarna i pojklaget som tränar innan Jihdes 13-åringar kollar ideligen på klockan för att inte dra över tiden eller släppa planen en sekund för tidig.

Samtidigt som de tar klivet över sargen är Jihdes killar i gång med uppvärmningen. Samma ”sekundrama” uppstår när ett flicklag ska på en timme senare.

– Nu har du sett hur vi har det, säger Niklas på välbekant småländska.

Privat regi

Inom VIBK finns medvetenhet om Niklas Jihdes idé, men hallen ska vara åt ”privata hållet”. Med hemmaklubben som huvudsaklig nyttjare, menar han.

– Klubben gör ett otroligt bra jobb. Hallen ska vara för oss, för Vallentuna.

– Jag bor här så den ska ligga här. Vallentuna är en bra kommun, svarar Niklas på frågan om det kan vara aktuellt med hall i någon närliggande kommun.

Han kan dock se den nyttjas av föreningar i närliggande kommuner.

Magnus Guilotte ingår i ledargänget som tränat innan Jihdes lag. Magnus är även en av klubbens mesta spelare.

– Jag vet inte mycket mer om Niklas idé än jag såg i ett inslag på Expressen-tv. Klart att klubben haft visioner genom åren, nu talas det väl mest om multihall. Det vore perfekt om det blev ytterligare ett alternativ, det behövs, säger Magnus Guilotte.

Även om han inte blandat in klubbstyrelsen eller kommunen i sin idé är Niklas Jihde inte ensam. Som bollplank har han sportjournalistkollegan Lasse Granqvist som en gång i tiden startade Solna IBK. En klubb han senare fick in i AIK-familjen. Granqvist har suttit som ordförande i Stockholmsförbundet och som medlem i svenska innebandyförbundets styrelse.

– Jag och Lasse har pratat en del om det här. Vi har starka band. Han tog mig till AIK och vägledde mig in i journalistyrket.

Padelhall modell

Tillsammans med äldre brodern Peter Jihde, känd journalist även han, spelar Niklas padel i VSQZ Academy & Padel Club längs med Lindövägen. Den hallmodellen är vad han är ute efter.

Enda frågan Niklas Jihde glider undan är om det finns finansiärer med honom i idén?

Det återstår att se.