SPORT 2024-07-04 KL. 11:18

Poppis Reza i Vallentunasjön

Av Jonny Andersson

En mysig stund på tumanhand på Vallentunasjön, ett skarpt träningspass eller spännande titt på vattenbufflar i solnedgång.

– Det vore roligt om fler testade, säger Reza Sharifi som hyr ut kajaker vid Gustavs udde.

Poppis Reza i Vallentunasjön
KORT PROMENAD. Från själva "kajakhuset" till vattnet är det en kort sträcka. På motsvarande sida kan man kliva av kajaken, dara upp den en bit och uppleva en del sevärdheter runt Vallentunasjön. Foto: Roffe Andersson

Sedan några år finns en Kajakomat nere vid Gustavs udde. Lite för sent förra sommaren tog Reza Sharifi över som franchisetagare, i år var han bättre med på noterna och upplevde en bra majmånad med varma dagar och bara krusningar på sjön. I juni hyrdes färre kajaker, men det tog sig efter midsommar.

– Det blev svalare i början av juni. Det beror en del på vädret om folk vill ut och paddla, säger Reza som byggt in sju kajaker och två SUP-modeller i en smärt byggsatskonstruktion.

ENKELHET. Kajaken är bokad, kodlåset öppnat och en paddeltur är inte långt borta. Foto: Roffe Andersson

Tandemkajak populärast

Riktigt så prydligt tyckte han inte att det var när han tog över.

Tre kajaker är K2:or, eller så kallade tandemkajaker och hittills är de populärast.

– Kanske blir det en mysigare tur, jag vet inte.

En mamma med ett barn i varje hand kommer fram och undrar hur det går till. Reza förklarar att man bokar via en app, betalar i förskott och får en kod med vilken man öppnar låset och då kan dra ut kajaken. Han förklarar även att flytvästar finns i kajakerna.

KRAV. Reza ser det som viktig att flytvästarna används. Foto: Roffe Andersson

Snabb sjösättning

Lite senare visar han hur det går till och från bokning till att Reza drar sin K1:a mot vattnet har det endast tagit fyra fem minuter. Lite trix har han att fixa flytvästens remmar efter sina mått och så drar han på sig ett skydd som från hans midja i nästa steg ska spännas runt sittbrunnen och förhindra vattenintag.

Han är klar, får hjälp med sista knuffen och glider iväg.

– Dessa kajaker är bredare än de man tävlar i, för att man inte ska slå runt, säger han.

Har du haft något olyckstillbud?

– Nej, svarar Reza och påpekar med eftertryck att flytvästen ska sitta på.

Dessvärre fick han några stulna förra paddelsäsongen och han har till i år gjort det bökigare för illasinnade att komma åt flytvästarna.

– Jag försöker att hålla rent och snyggt här, är det ordning på grejerna tror jag att fler får lust att ta en tur på sjön, säger Reza Sharifi och tipsar om att han emellanåt har kampanjer för att locka fler som vill uppleva Vallentuna, och Täby från vattennivå.

NATURUPPLEVELSE. Trots besvarade intervjufrågor har det bara tagit Reza Sharifi dryga tio minuter att kommu ut på Vallentunasjön. Foto: Roffe Andersson