SPORT 2023-08-17 KL. 08:10

Roadracingtalang har SM-medalj i sikte

Av Jonny Andersson

Roadracingtalang har SM-medalj i sikte
JAGAD. Valdemar Mellgren jagad av två konkurrenter i Moto3/125GP. Foto: Magnus Cambrant Berg

Inför årets sista SM-helg har Valdemar Mellgren förutsättningar att sluta trea i Moto3/125GP. 15-åringen från Vallentuna har dessutom blivit förste svensk, under 18 år, att tävlat internationellt på många många år.

Nästa helg, 25-27 augusti, ska SM-medaljer fördelas på Falkenbergs motorbana. En som behöver en bra helg är Valdemar Mellgren. Talangen ligger trea i sammandraget, har varit stabil i säsongens nio körda heat men skuggas av Johanna Innerfors, 28 år, som har fem poäng färre än Vallentunakillens 122 poäng.

Rörande förutsättningarna ska noteras att han har en standardmotor medan Johanna har en trimmad, vilket gör att hennes hoj är drygt halvsekunden snabbare på rakorna.

Klart i toppen

Uppåt i tabellen är det i princip omöjligt för Valdemar Mellgren att nå, om inte danske Emil Meyer Petersen (190 poäng) och andraplacerade Mattias Jansson (187) stryker sig eller kör av banan i de återstående tre heaten.

Trolige slutsegraren, Meyer Petersen, är dubbelt så gammal som Mellgren och har titlar i massor. Hittills har dansken vunnit sex av säsongens nio körda heat, varit tvåa i två och nollat i ett.

– Jag kan inte göra mycket mer än mitt bästa. Emil är en till två sekunder snabbare än jag per varv, säger Valdemar Mellgren.

Konkurrerar med otrimmat

Och han är nöjd med sin SM-insats så här långt.

– Väldigt nöjd, säger han och tillägger:

– Emil och Mattias är snabba och har också trimmade motorer.

Att Mellgrens Honda är otrimmad har sin förklaring i att han vill skaffa sig internationell erfarenhet. I Europa kör förarna otrimmat i Moto3-cuperna.

Senast en svensk roadracingförare, under 18 år, tävlade utomlands var 2008. Vallentunakillen har i sommar brutit den dystra perioden.

GRUNDARBETE. För att komma väl förberedd till helgens tävling i Tjeckien, ägnade Valdemar Mellgren förra veckan till att underhålla motorn.

Foto: Privat

Tvåa i debutloppet

Bland annat har han utmanat körtalang mot ett handplockat tyskt juniorteam, alla i hans ålder, på Hondacyklar. Trots att Mellgren aldrig tidigare hade kört på ”The Cathedral of Speed”, en klassisk bana i Assen, Nederländerna, vann han ena dagens tidsträning. I första tävlingsracet slutade han sensationellt tvåa – endast besegrad av en privatist från Tyskland.

Han var alltså före hela tyska talangteamet, som undrade var Mellgren hittat träningstillfällen under vintern.

Ett dygn senare tog tyska talangteamet revansch med Mellgren som femma över mållinjen. Mellgren tillstår att underlaget vägde in. Regnet första dagen passade honom, torr asfalt dagen efter gagnade tyska gänget.

Tuffa race i Tjeckien

Gångna helgen tävlade han ånyo internationellt. På Autodrom Most, Tjeckien, efter att ha ägnat förra veckan åt att meka med hojen. I startfältet fanns förare som tävlar på EM-nivå.

– Det gick fruktansvärt bra, säger Valdemar Mellgren innan han börjar räkna upp olyckliga omständigheter.

Som trasslande bromsar och fel inställningar i första racet, vilket ledde till ”mental svacka”.

– Det är tufft mentalt att hamna utanför banan i nästan varje kurva.

I söndagens tävling blev han påkörd i andra kurvan efter en pangstart där han låg fyra och fick sedan slita för att bli femma i mål trots felvalda däck.

–Att jag är nöjd beror på att jag jämför mig med förare som kört några år mer än jag. Tidigare var jag fyra, fem sekunder efter. Nu handlar det om någon sekund. Att bli åtta och femma bland 20 Moto3-förare är bra. Jag kan inte hoppas på mer.

– Med insatsen i Tjeckien hoppas jag på en bra säsongsavslutning i Falkenberg, säger Valdemar Mellgren.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se