SPORT 2023-11-09 KL. 10:47

Samarbetsklubbar fyllde Vallentuna sporthall

Av Jonny Andersson

60 barn och ungdomar tränade handboll under fyra dagar. Nyligen inledda samarbetet inom herrhandboll i norrort spiller redan över på de tre föreningarnas ungdomssektioner och förra veckan hade 60 11-15-åringar höstlovsläger i Vallentuna.

Samarbetsklubbar fyllde Vallentuna sporthall
BARNRIKT. 60 unga handbollsspelare fick fyra dagars träning i Vallentuna sporthall. Foto: Roffe Andersson

– Fördelningen är väl att det är 35 barn och tonåringar från Täby och 12-13 från både Vallentuna och Åkersberga, säger Per Lundgren, chefstränare i Täby HBK men förra veckan även lägeransvarig tillsammans med Erik Sanderhem och Malin Grandert.

Inspirerande syn

Det var en upplevelse att kliva in i Vallentuna sporthall förra veckan och under en timme se den yngre av två träningsgrupper – flickor och pojkar födda 2011-12.

Hela 26 jämnåriga barn på handbollsgolvet samtidigt hör till ovanligheten i hallen, vilket ett par av VHK-barnen kunde bekräfta. Nu var nästa alla iklädda en lägertröja med texten Camp Norrort 1.0 på ryggen och tre klubbemblem på ena bröstet.

– Det här är första gemensamma lägret och vi har 60 unga spelare med. Nästa år tror jag att vi har 100. Vi har med samarbetet möjlighet att bedriva proffsig verksamhet för barn, ungdomar och seniorer. På sikt kan vi se oss som en storklubb, säger Erik Sanderhem, en av fem lägerledare.

Pedagogiska instruktioner följs av bra övningar. Per och Erik hjälps åt med detaljer i anfallsövningar och längs ena långväggen jobbar Täbymålvakten Vincent Alm med ett par bollstoppare åt gången.

GLÄDJE. Under handbollslägret i Vallentuna sporthall byggdes vänskap. Foto: Roffe Andersson

Mål att växa

Höstlägret är en del i det VHK, ÅHK och Täby HBK i dag gör tillsammans.

– Vi har 15 handbollsskolor, säger Per Lundgren och nämner att en drivs i Vaxholm för att ytterligare utöka intresset i regionen.

– Förhoppningen och målet är att alla tre föreningar ska växa, tillägger han.

En flicka får en boll på ögat och blir väl omhändertagen. Någon minut senare är hon tillbaka i en anfallsövning som om ingenting hänt. En annan trampar lite snett, haltar lätt, men ställer sig i kön och inväntar nästa passning.

Det sägs att handbollsspelare är tuffa. Check på den.

Uppdelning i två hallar

Bakom glasrutorna på ena kortsidan fylls det på med träningssugna tonåringar, födda 2008-2010. När det blir deras tur ska alla värma upp tillsammans, därefter ska halva gänget till Tellushallen. 35 tonåringar är helt enkelt för många för en handbollsplan.

Vincent Alm ger en liknelse med hur det ser ut på seniorsidan. Där är man i dag cirka 80 spelare födda 2006 och tidigare som kan spela i fyra olika lag i tre divisioner och träna i tre hallar.

– Det är spännande att se vad det kan leda till, säger Vincent och det är han som tar ansvar för uppvärmningen av lägergrupp 2.