SPORT 2023-12-14 KL. 10:30

Skidentusiaster dras till Össeby idrottsplats

Av Jonny Andersson

Peter Nordström har fått till perfekt spår. Brottby SK ska arrangera Brottbyloppet 6 januari och sista helgen samma månad ska öppna distriktsmästerskapen i skidorientering avgöras runt Össeby IP där klubben redan har en spårad sträcka på totalt 6,7 kilometer.

Skidentusiaster dras till Össeby idrottsplats
VALDE ÖSSEBY. Andreas Lörinc och Niclas Jansson kollade skidspår.se och tog sig från centrala Vallentuna till Össeby för en söndagstur på skidor. Foto: Roffe Andersson

Niclas Jansson och Andreas Lörinc var två Vallentunabor som i söndags spände fast pjäxorna i bindningarna och lämnade Össeby IP för en tur i skidspåren. Efteråt var de överväldigade.

– Hälsa och beröm han som dragit spåret, det var perfekt, säger duon i mun på varandra.

Niclas hade innan kollat webbsidan skidspår.se och utifrån rekommendationerna blev valet en tur till Brottby.

– Det är fantastiskt att det finns eldsjälar, säger Andreas Lörnic.

Eldsjälen är Peter Nordström. Och vi får mer berömmande ord om honom av Annika Dyrke och Thomas Ljung som åkt från Åkersberga för att åka nästan två mil skidor i Brottby.

Tuffa förutsättningar

Peter blir glad av berömmet.

– Det har börjat bra i alla fall och jag tycker att det är roligt att ordna bra spår. Men det här med att hoppas på vita vintrar har jag egentligen slutat med, säger han.

FÖRTJUSTA. Peter Nordström "jagar ut" vännerna Annika Dyrke och Thomas Ljung på deras tredje varv på 6,7 kilometer. Foto: Roffe Andersson

En skidterräng i vinterskrud redan från första december är ingenting skidåkare i Storstockholm vant sig vid. Gångna helgens blidväder förstörde delvis intrycket, men Peter Nordström har en önskan att det blir en vinter som lämpar sig för entusiaster och för att fostra nya skidåkare. Sonen Edvin Nordström, fostrad i BSK och i dag landslagsman i skidorientering, påminde honom nyligen om att de i november 2022 tillsammans åkte här. Den glädjen blev kort. Tittar han långt tillbaka minns Peter att de hade fina skidförhållanden 2008 och 2009.

– Tyvärr vänjer man sig vid att vi inte har snösäkra vintrar. I våras, 1 april, kunde vi i alla fall arrangera ”Barnens vasalopp” och de kom väldigt många så vi vet att intresset finns, säger Peter Nordström.

Familj på skidor

Själva klubbverksamheten har det dock tungt. Familjen Bentley, med barnen Gordon, Jamie och Jolene, var tre av blott sju barn och ungdomar som tränade rullskidor och skidåkning förra säsongen. Peter befarar att det inte blir fler i vinter, men består snötäcket så kanske.

– Det vi tycker är så bra är att vi, som familj, kan ha skidåkning som gemensam aktivitet, säger Tobias och Melina Bentley samtidigt som minstingen, Jolene, stakar och diagonaler i väg med bröderna hack i häl. Hon är uppenbart less på att stå och prata.

DM ska avgöras i Brottby

– Tyvärr är vi lite sena med barn- och ungdomsträningen i år. Mårten Wesslén, vår eldsjäl som ungdomsledare, har fått jobb i Orsa så jag känner att jag får ta tag i ungdomsträningen, säger Peter Nordström som med kommunens skoter, baktill kopplad med packrulle och spårsläde, ser till att det alltid finns bra spår utmed eljusspåret (3,9 kilometer) samt över en extra slinga.

Spännande i vinter är att klubben tänker arrangera Brottbyloppet igen, i trettonhelgen. Men framför allt att Täby OK (Peter Nordström är involverad där också) sista helgen i januari ska arrangera öppna distriktsmästerskapen i skidorientering för Södermanland och Uppland med Össeby IP som tävlingscentrum.

En förutsättning för att det kan genomföras är att det kommer mer snö, för då ska stickspår dras ut bland tallar, stubbar, buskar och stenar.