SPORT 2023-08-24 KL. 08:10

SM i parkour ska bli en show

Av Jonny Andersson

SM i parkour ska bli en show
Akrobatik i den högre skolan bjuds när SM i Parkour avgörs på Vallentuna IP. Foto: Gymnastikförbundet

Extra attraktion i anslutning till Naturens och Idrottens dag blir svenska mästerskapen i parkour som avgörs på Vallentuna idrottsplats.

20 atletiska herrar, dessvärre ingen kvinna, gör på lördag upp om SM-medaljer i parkour. Storfavorit förväntas Oliver Nordin bli. Han har en bra bit över en miljon följare på sociala medier som youtube och tiktok och är mycket stor i parkourvärlden. Själva tävlingsbiten har han dock hållit sig undan en tid och han kommer till Vallentuna med försiktiga målet att ”göra sitt bästa”.

– Jag håller Oliver som favorit till segern. Det finns absolut utmanare, säger Ahmed Al-Breihi som utöver att vara projektledare för Naturens och Idrottens dag även är ordförande i nationella parkourkommittén.

Bland utmanarna nämner Al-Breihi forne stavhopparen Robin Jacobsson och Måns Rudfeldt vars huvudsport är grenen tricking. I tricking blandas gymnastik med breakdance, kampsport och akrobatik.

Fyra domare

För att kora en mästare ska domarna bedöma en mix av fart, stil och akrobatik. Varje deltagare håller på i en halv till en minut och det gäller således att fånga de fyra domarnas, och inte minst publikens, intresse. Publikfrieri lär stå högt på deltagarnas agenda.

– Det här är en flexibel showsport. Det gäller att få till ett flow i programmet.

En detalj publiken behöver känna till är att deltagarna får börja precis var de vill utmed banan. Ofta väljer den aktive utifrån vad som är dennes specialité.

Om själva banan vill Ahmed Al-Breihi inte avslöja mer än att den blir unik.

– Som alla tävlingsbanor. De aktiva måste tänka till.

De sex bästa går till final och SM beräknas avgjort på en och en halv timme. Mästerskapet inleds 12.00.

För några år sedan drev ett kommersiellt bolag parkourträning i Vallentuna. I dag har Korpen parkour på schemat. Ahmed Al-Breihi har hopp om att SM föder ett bredare intresse. Att det leder till att en klubb poppar upp törs han inte spekulera i.

– Vi kan väl hoppas. På Snapptunafältet ska vi få en parkourbana. I anslutning till SM kommer nationella parkourkommittén ha duktiga instruktörer på plats. Så alla som vill, unga och vuxna, kan pröva på och få tips, säger Ahmed Al-Breihi.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se