SPORT 2022-12-22 KL. 12:24

Söderström vann andra deltävlingen i Swe Cup

Av Jonny Andersson

Söderström vann andra deltävlingen i Swe Cup
VINNARE. Mika Söderström och Anna Svärd på cykel. Foto: Privat

Mika Söderström var en av två aktiva i livesändningen av andra deltävlingen i Swe Cup i e-cykling och när det drog ihop sig till spurt var Vallentunatjejen starkast av samtliga damer.

E-cykling, där de tävlande blir avatarer i YouTube-sändningen, har blivit så populärt att drygt 400 aktiva damer och herrar deltog i andra deltävlingen av Swe Cup. Två av deltagarna, Mika Söderström och Anna Svärdström, satt med tävlingsledningen på SCS i Stockholm och det var här man hittade loppets slutsegrare efter 3,5 mil.

Normalt cyklar Mika Söderström för Stockholms CK, i e-cykling tävlar hon för laget med namnet Swedish Zwifters Specialized Concept Store Göteborg. Inte ens förkortningen SZ SCS GBG blir enklare för en hejaklack att få ihop en ramsa av.
Cyklas kan de hur som helst, inte minst Mika Söderström.

Bana på Nya Zeeland
Banprofilen var hämtad från Makuri Island, Nya Zeeland och själva sträckan heter Chasing the sun. För deltagarna var banan uppdelad i fem poänggivande spurtpriser och den slutliga poängen vid målgång. Den med högst totalpoäng vann.
Den hade Mika Söderström. Hon var aldrig sämre än trea till något av spurtpriserna. Dessutom var hon först över mållinjen efter en imponerande sista kraftansträngning där hon utmanades av Marlene Bjärehed. Mikas placeringsrad var 1-3-3-2-1-1. Hennes slutpoäng blev 165, tvåan Bjärehed fick 126.

– Om Marlene varit först över mållinjen hade hon slagit mig med en poäng, säger den 23-åriga Vallentunatjejen och fortsätter:
– Jag är delvis överraskad över segern, men jag kände ändå att jag hade en möjlighet att vinna. Upplägget med poänglopp passar mig väldigt bra och dessutom tyckte jag att banan vi cyklade är väldigt rolig.

Vad ser man egentligen av vad konkurrenterna gör och hur de ligger till?

– Vi kan se hur mycket effekt varje cyklist utvecklar när de cyklar, inklusive tidsavstånd till alla konkurrenter.

Lagarbete
Via en kommunikations-app får cyklisterna dessutom coachning, vilket den här gången hjälpte SZ SCS GBG att även vinna lagtävlingen.

– Vi kunde cykla taktiskt tillsammans för att maximera poängen för alla i laget, säger Mika Söderström.

På grund av sjukdom tvingades Mika avstå deltävlingen i måndags, 19 december. Fjärde deltävlingen avgörs den 9 januari, då hämtas banan från Innsbruck och sträckan är 25 kilometer. Totalt avgörs Swe Cup i sju deltävlingar, den sista genomförs 30 januari.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se