SPORT 2024-05-02 KL. 09:15

Spelande tränaren het målskytt

Av Jonny Andersson

Kenny Dalglish var det i Liverpool och den mest kände svensken är Rolf Zetterlund. I Frösunda SK heter spelande tränaren Sandro Mattsson Ferrarello och han gör dessutom spektakulära mål.

Spelande tränaren het målskytt
CHEFEN. Han är butikschef civilt och I Frösunda SK är Sandro Mattsson Ferrarello spelande tränare och pålitlig målskytt. Foto: Roffe Andersson

Spelande tränare är mindre vanligt i dag än förr i tiden. Mest omskriven för sina dubbelroll inom svensk fotboll är Rolf Zetterlund. I slutet av 1970-talet tog han IK Brage från division 2 till Allsvenskan. Och 1980 tilldelades han Guldbollen för sin spelar- och ledarinsats i Borlängeklubben. Internationellt finns herrar som skotten Kenny Dalglish, Liverpool och nederländaren Ruud Gullit, Chelsea.

Det Sandro Mattsson Ferrarello gör i division 6-laget Frösunda är naturligtvis inte jämförbart. På en punkt har dock Zetterlund, Dalglish och Gullit en jämlike i Mattsson Ferrarello. Likt dem kan han göra mål. Och inte vilka mål som helst.

Het från hörnflaggan

I fjol blev det en notis om att Sandro skruvade in hörnor. 15 september besegrade Frösunda Rosersberg med 7—3. Fyra av målen gjorde Mattsson Ferrarello, tre av dem direkt på hörna. Längre tillbaka i tiden och säsongerna hade han gjort några mål från hörnflaggan.

Så nu, om inte förr, står det helt klart att det inte är tillfälligheter. Förrförra helgen gjorde han det igen i 6–3-matchen mot Håbo.

SKOTTVILLIG. Lagkamraterna kommer med gliringar, men när deras spelande tränare överraskar motståndarlagen med skottlobbar från halva plan tystas belackarna. Foto: Roffe Andersson

– Ja, säger han anspråkslöst.

Du tycks inte förvånad, är hörnor direkt i mål något du planerar?

– Vi packar folk runt målvakten för att det ska bli möjligt. Och någon kan ju skarva in bollen med huvudet också.

Är du bra på att utnyttja vindförhållanden, eller har du en bra skruv?

I nämnda match mot Rosersberg gjorde Sandro hörnmål i båda halvlekarna, vilket tyder på att han inte behöver rätt vind.

– Jag har väl en bra knorr.

Mål på avspark

Och det med båda fötterna. Sandro gör hörnmål med både vänster och höger fot.

Förrförra helgens mest spektakulära mål av hans tre fullträffar var ändå 6–1-målet. Håbo hade precis reducerat och på avspark tryckte Mattsson Ferrarello till från halva plan. Han hade noterat att målvakten stod på straffområdslinjen och den flacka bollbanan var precis tillräckligt hög och hård för att bollen skulle segla över målvaktens händer och landa i målet.

– Skott från halva plan är väl lite min grej. Men det gäller att det blir mål ibland, killarna gnäller när jag skjuter bort anfallschanser, säger Sandro och skrattar.

HÖRNMÅL. I anslutning till en av Frösunda SK:s träningar förra veckan fick Sandro Mattsson Ferrarello visa sin skotteknik och nog fanns det precision som imponerade. Foto: Roffe Andersson

Tillbaka till det här med att vara spelande tränare. Det måste vara svårt för lagkompisarna att skälla på en ”målkåt” tränare, eller? Hur löser du dina roller?

– I matcher tar jag hjälp av lagledaren Ronny Karlsson eller någon spelare på bänken. De ser bättre vilka som behöver byta och lite annat. På träningar är det jag som lägger upp övningar. Jo, men det fungerar bra.