SPORT 2021-11-18 KL. 11:23

Stor del av truppen till nästa säsong klar

Av Jonny Andersson

Stor del av truppen till nästa säsong klar

MÅNGA PÅ TRÄNINGARNA. Trots att det bara är försäsong och lång tid kvar till tävlingsmatcher är det många spelare på Vallentuna BK:s träningar.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vallentuna herrfotbolls lagbygge med egna spelare skapar goda förutsättningar

Några veckor efter seriesäsong hade 13 spelare gjort klart med en fortsättning i VBK Fotbolls seniortrupp.

Orsaken beskrivs i ord som klubbhjärta, glädje, trevlig miljö och optimism.

–Vi ska bygga sten för sten, säger David Rössner om sitt och det kollektiva målet för a-truppen.

Mittbacken Rössner och hans vapendragare i mittförsvaret, Adam Gillberg, är två av stöttepelarna i Vallentunas nystart. En nystart som baseras på att spelarna i seniortruppen ska komma från egna led.

En vågad nystart, ansåg belackare inför sjösättningen 2021. Men truppen visade annat trots en resultatmässigt motig start. VBK slutade femma i division 4 norra med sju lag efter sig i tabellen. Sett till att många gjorde sin allra första seniorsäsong var resultatet över förväntan.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Kontraktsboom
I oktober fortsatte de positiva vindarna. Hela 13 spelare gjorde klart med en fortsättning i VBK Fotboll. Säsongen var nätt och jämnt avslutad när klubb- och lagledningen inledde presentationen av spelare som gett klartecken för ytterligare en säsong. En ypperlig grund att ta sats mot 2022 med.

”Silly season” är ett vedertaget begrepp inom all lagidrott. Den öppnar för vilda spekulationer kring vilka spelare som lämnar ett lag och vilka som ansluter. Ofta blir trupper fulltaliga först i elfte timmen.

VBK går således en annan väg. Förvisso är nivån division 4, likväl brukar inte klubbar presentera spelare varannan dag i oktober.
På hemsidan strilade namnen in: Carl Granat, Linus Sjörin, Emil Karlsson, Lucas Gylfe, Jakob Hellqvist….

Mattias Belin, sportchef i VBK, behöver egentligen inte förklara. Det känns uppenbart att många trivdes gångna säsongen och ser förbättringspotential runt hörnet.

–Vi jobbar bara med 1-åriga avtal, det är också en förklaring till att vi kan göra som vi gjort. Dessutom kör vi vidare på den inslagna vägen.

”Inslagna vägen” är det tydliga budskapet att klubben satsar hemvävt.
–Vi vill ha spelare med hjärtat i klubben. Jag tycker att det varit lätt att få spelarna att förlänga, betonar Mattias Belin.

Och hjärta talar även Adam Gillberg och David Rössner om.
–Jag tror vi alla känt glädje och inspiration i att ta ansvar för VBK. Jag är inte alls förvånad över att så många fortsätter, säger Adam Gillberg.

–Vallentuna är ett bra ställe att vara i för min utveckling som spelare. Jag hade inga andra tankar än att stanna. Jag tror att många lagkompisar tänkt precis likadant, säger David Rössner.
Truppen är sedan en tid igång med försäsongen. David och Adam upplever lagledningens förtroende och ser potentialen i gänget.

Värnar om klubbkänslan
–Absolut. Och vi ska fortsätta vara ambitiösa, det känns roligt att hänga med på klubbens nystart, säger Adam Gillberg.

Var nystarten bär står skrivet i stjärnorna. Varken David, Adam eller Mattias Belin rusar iv¤g och talar om division 2 eller division 3.

–Det finns ingen idé och poäng i att nå upp i divisionerna om det inte är med spelare från VBK. Verksamheten styr var vi ska vara och det känns viktigt med lokal sammanhållning, tillhörighet. I matchen mot Banjul hade vi publik på runt 350 personer, varav en hejaklack med barn från klubben. Det är mer intressant än i vilken division vi spelar, säger Mattias Belin.

Att döma av samtalet finns det dock ett ungt seniorgäng med ambition att 2022 strida riktigt, riktigt högt i division 4.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se