SPORT 2024-09-26 KL. 09:39

Talanger strålar trots tidig exit i TV-pucken

Av Jonny Andersson

Det gick inte bra för laget men glädjen över att ha spelat i TV-pucken överväger för Vallentuna HF-tjejerna Lova Tottie och Luize Polmane.

Talanger strålar trots tidig exit i TV-pucken
TAGGADE. Lova Tottie och Luize Polmane tog sig med i Stockholmsdistriktes andralag i TV-pucken. Nästa år är duon i rätt ålder och hoppas spela i förstalaget. Foto: Jonny Andersson

Stolt berättade Ansis Straupe, sport- och ungdomsansvarig i VHF, förra veckan att klubben hade med två 14-åriga flickor i årets TV-pucken. Med det hoppas han att fler flickor i klubben ska se möjligheten att möta talanger från hela Sverige.

Stolthet och glädje är också vad backen Lova Tottie och forwarden Luize Polmane utstrålar. Efter ett års förberedelser, med flera läger, blev deras cupäventyr ”bara” fyra matcher långt. Varav de förlorade tre och inte nådde slutspel.

– Jo, det var jätteroligt i alla fall, säger Luize som till vardags spelar med Vallentunas killar födda 2010. Plus att hon spelar en del med juniorflickorna i VHF och i Almtuna IS som Vallentuna har flicksamarbete med.

INSPIRERA. Att Lova Tottie och Luize Polmane tog sig till spel i TV-pucken hoppas Ansis Straupe, sport- och ungdomsansvarig, ska inspirerar ungdomar i Vallentuna Hockey. Foto: Jonny Andersson

– Vi får göra det vi älskar, tillägger Luize Polmane för att få undanstöka prat om att det blir mycket hockey och resor med tre lag.

Flera lag

Hon ser det som sista säsongen med killarna, innan de blir för storväxta och den vill hon vara med om.

Initialt fick duon, tillsammans med Vallentunakompisarna Idde Stenvall och Evelie Rannung, visa upp sig för att komma med i Stockholms förstalag, men för Luize och Lova blev det spel i distriktets SIF-lag (Stockholms ishockeyförbund). Lova var till en början inställd på att träna med Upplands distriktslag innan hon insåg att hon i första hand var inskriven som VHF-spelare och därmed i Stockholmsistriktet. Och i Stockholm är konkurrensen hård.

– Stockholms lag har lite bättre spelare, konstaterar Lova obekymrat.

Lova spelar i VHF:s dam-juniorlag och mixar det med spel i Almtuna, som Luize. Just nu spelar hon inte med pojkar, men har gjort i Vaxholm.

Andra chans

Ansis Straupe påpekar att Lova och Luize är underårigaoch därav har chans att spelaTV-pucken också hösten 2025. På frågan om det är ett mål är flickornas reaktion lättolkad. Deras strävan då är en plats i Stockholm.

– Nu har vi ju fått visa upp oss en gång, säger Luize.

Nya vänner, bättre hockey är några höjdpunkter och enskilda ”bästa minnen” har de också.

– När vi gör 1–0-målet mot Stockholm, säger Lova och spricker upp i ett leende.

Att Stockholm vände och vann bryr henne inte.

Luize kan inte glömma glädjen när laget i sista matchen besegrade Uppland med 4–3 – ”i overtime”.

STÄNDIGT HOCKEY. Flickhockey är ännu ganska liten och för att få tränings- och matchspel spelar Luize Polmane och Lova Tottie Med både VaHF och samarbetsklubben Almtuna IS. Foto: Jonny Andersson