SPORT 2021-11-04 KL. 09:17

Trivsel och Fair Play viktigast i Lilla Brottbyligan

Av Jonny Andersson

Trivsel och Fair Play viktigast i Lilla Brottbyligan

I söndags spelades årets elva sista matcher på Össeby IP:s konstgräs.

Varje söndag i oktober spelar barn fotboll i Lilla Brottbyligan. Det som vilken fotboll som helst. Med några undantag, där det mest primära är att matcherna ska bli jämna.

–Vi ledare försöker få lag som är jämbördiga. I traditionella cuper finns det alltid något eller några väldigt bra lag som vinner stort. I Brottbyligan vill vi ha bra, roliga och jämna matcher. Då blir det roligt för tjejerna och killarna, säger Patrik Lindvall, tränare för Brottbys pojkar födda 2010.

Lagets match mot Enebyberg pågår under vårt samtal. Patrik har stöd av andra ledare på sidlinjen, men avbryter samtalet för att gjuta mod i spelarna. Även motståndarlagets.

Matchen över 3 x 17 minuter är önskvärt oviss in till slutsignalen och det blir uddamålsseger för Danderydsklubben. Vilket ingen lägger energi på, för medan Enebybergslaget får vila en stund stundar omgående ett derby mot Vallentuna BK för BSK:arna.

Allra första matchen
Lilla Brottbyligan fick helgen innan historisk betydelse för Brottbys F13. Flickorna har varit en träningsgrupp sedan de var fem år. Nu tre år senare spelade laget allra första matchen – ett derby mot VBK i Brottbyligan.

–Tjejerna som väntat längst hade väntat i tre år på att spela match. Vi har tufft med återväxten i Brottby så vi hade även med flickor födda 2014 och 2015, berättar tränaren och lagledaren Dan Nilsson Fyhr och fortsätter:

–Jo, jag tror nog att det gav mersmak att spela match. Det blev någorlunda jämnt och flickorna hade kul. Pandemin gjorde att det tog extra lång tid innan vi fick spela match. Några hann sluta eftersom vi inte kunde träna, men förhoppningsvis kommer någon eller några tillbaka.

Glada spelare
På plan 1 vinner Brottby med uddamålet mot VBK. VBK:s målvakt, Oskar, får grönt kort - som lagets Fair Play-spelare - av motståndarlagets ledare och spelare. Ahmad är Brottbys matchvinnare med två mål.

Båda killarna är glada efteråt.
–Det känns bra, jag är stolt över min insats, säger Oskar. Jag fick rädda skott. Som målvakt är det kul att peppa sitt lag.

Ahmad är nöjd med sina två mål och vinst efter inledande förlusten mot Enebyberg.
–Det var lite speciellt att vinna mot Vallentuna, säger han.

Inga får priser, frånsett de gröna korten, i Lilla Brottbyligan. Och samtliga inbjudna lag är med och betalar domaravgifterna.

–Våra juniorer dömer, så Lilla Brottbyligan är så ideellt det kan bli och så vill vi ha det, säger Patrik Lindvall.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se