SPORT 2023-05-16 KL. 08:40

Två pallplatser i premiären

Av Jonny Andersson

Två pallplatser i premiären
MOTORTALANG. Valdemar Mellgren körde till sig två pallplatser i Anderstorp. Foto: Roffe Andersson

Trots bortsnöat träningsläger och därav oviss form lyckades Valdemar Mellgren köra till sig två pallplatser när SM-säsongen i roadracing inleddes i Anderstorp.

För bara några veckor sedan ägnade Vallentunakillen Valdemar Mellgren, 14 år, träningstid till att trampa mountainbike i skogen längsmed Arningeleden.

Hans träningsläger i Slovakien hade snöat bort, resan ställts in och svensk vårvärme var så avlägsen att det inte fanns banor att träna på.

– Jobbigt, men mountainbike är i alla fall på två hjul och bra träning, konstaterade han då.
Efter SM-säsongens premiärhelg på Anderstorp Raceway var 14-åringen nöjdare. Under Valborgshelgen hann han få träningstid på banan, men varken han eller inställningen av hojen var på topp. Sannolikt var det så för alla träningstörstande, det var nämligen kallt och bistert nere i Småland.

Ändå måste träningen givit något för när årets tre första race, i klassen Moto3/125GP, summerades stod det klart att Mellgren hänger på i toppen. Han kör en standardhoj och det var endast konkurrenter med modifierade motorer som slog honom.

Dansk tränare
I två heat passerade Mellgren mållinjen som trea, i det tredje blev han fyra. I sammandraget ligger han trea efter premiärhelgen.

– Det känns fantastiskt att ha fått den här starten.

Placeringarna till trots är han mest glad över nya samarbetet med Robbin Harms. Denne 41-årige dansk, med meriter från VM-serien roadracing, har klivit in och blivit Valdemar Mellgrens tränare och rent åktekniskt upplever Vallentunakillen att han gjort framsteg.

– Jag har redan utvecklats mer än jag förväntat mig, säger Valdemar Mellgren som 2022 blev svensk mästare i klassen MiniGP Junior.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se