SPORT 2023-09-14 KL. 08:29

Ulrika Björn avgjorde seriefinalen

Av Jonny Andersson

ARKIVBILD. Ulrika Björn visade i seriefinalen att målsinnet är intakt. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna DF kopplade grepp om förstaplatsen i division 4 A via 3–2 i tidiga seriefinalen mot Viggbyholms IK. Matchvinnare blev Ulrika Björn med straffmål och sent segermål.

Idrott är inte alltid rättvist. Den sanningen gladde i söndags spelarna i Vallentuna DF.

Hemmalaget hade hårresande problem att hålla ihop försvarsspelet, fick därför ingen ordning på uppspelen och bjöd gång efter annan Täbylaget på spelvändningar. Galna alibipass där medspelaren sattes i knipa var otaliga. Att fem-sju av dessa kunde resulterat, några borde, är tyvärr ingen överdrift.

Viktigt straffmål

Var det nerver? Var Viggbyholm första motståndarlag att sätta hög press? Frågorna var många och hemmapubliken hade hjärtat i halsgropen.

”Viggans” 0–1-mål kom som ett brev på posten. Försvarsschabbel bäddade för det.

Första 20 minuterna var Vallentunaspelarna inte med i matchen, men så fick laget till ett anfall som utmynnade i hörna. I efterspelet till den blev en VDF-spelare nedsprungen i straffområdet och domaren tvekade inte.

Tvekade gjorde inte heller veteranen Ulrika Björn när hon bredsidade in 1–1.

Sent baklängesmål

Med målet växte hemmalaget, stirrigheten i bakre ledet var dock blottad och det var inte förvånande att Viggbyholms Klara Hansson i halvlekens sista övertidsminut kunde springa sig fri och placerade in 1–2 bakom Sofia Ehrnström Vestlund.

– I paus sa jag åt spelarna att vara mer cyniska. Skicka upp bollen om det var tvunget, säger tränaren Sebastian Winther, ersättare till Pontus Johansson som blev pappa dagen innan.

GLADA MÅLSKYTTAR.

Amanda Lundmark gjorde 2–2-målet och Ulrika Björn tog in Vallentunalaget i matchen och fixade slutligen trepoängaren.

Snyggt kvitteringsmål

Cynismen var välkommen. Andra halvlek blev bättre och laget fick en tidig pangträff att hämta energi ur.

I 52:a minuten tog Jona Naji ett snabbt inkast långt ner på vänsterkanten. Cornelia Fästlund vände runt med sin försvarare och spelade snett inåt bakåt. Där drog Amanda Lundmark till från cirka 20 meter och bollen landade perfekt i nätet, någon decimeter under ribban.

Vad som stod på spel var uppenbart. 2–2 var ett resultat lagen kunde leva med, men vinstviljan var påtaglig och det skapades chanser i båda riktningar. Flest tog sig gästerna till, bland annat klev Sofia Ehrnström Vestlund fram som matchvinnare när hon stod upp och reflexräddade ett friläge med kvarten kvar. Hålen i försvarslinjen tvingade henne även till utrusningar och befriande rensningar utanför straffområdet.

Snabb i fot och tanke

Defensivt bidrog Ulrika Björn när hon fick upp huvudet på ett fräsigt skott som möjligen återgivit gästerna ledningen. Men framför allt blev Ulrika matchvinnare på motsatt planhalva i 82:a minuten. Cornelia Fästlund sköt, via försvarsben nådde bollen 50-åringen som utan krusidull skickade in den intill målvaktens vänstra stolpe. Efteråt höll hon med om att segern inte speglade spel- och chansbilden, men var snabb att hitta uttrycket.

– Dem som vill mest vinner. Nu måste jag in och fira.

Och det gör Vallentuna DF på högsta volym till Sarek - Genom eld och vatten.

Segern innebar att VDF tog sig upp på 36 poäng, fem fler än Viggan som dock har en match mindre spelad. Tredjeplacerade Skå IK & Bygdegård har 29 poäng. Vallentuna har fyra matcher kvar: Lidingö (B), Norrtull (H), Hässelby (B) och Österåker (B).

Viggan har kvar att möta: Vasalund, Sundbyberg, Lidingö, Ängby och Skå.