SPORT 2024-05-16 KL. 10:07

Urstarke Jens har fått sitt genombrott

Av Jonny Andersson

Inom två månader tog Jens Abrahamsson SM-silver, togs ut i ungdomslandslaget och åkte hem från nordiska mästerskapen med ännu ett silver i grekisk-romersk brottning.

Urstarke Jens har fått sitt genombrott
TUFF TRÄNING. Efter varje slag med släggan byter Jens från höger- till vänstersving och andhämtningen är intensiv efter bara någon minut. Foto: Roffe Andersson

Ett hopprep som viner, metallgnislet från vikter glidande på och av en skivstång, ett traktordäck som dundrar i backen. Familjen Abrahamssons utegym, väderskyddat av tak och presenningar, erbjuder allt. Även vintertid är det här 16-årige Vallentunakillen en dag i veckan tränar utan att pendla till Hagalund, Solna, där AIK Brottning har sin hemvist.

Tränas av världsmästare

Forne världsmästaren (2002) och sjufalldige svenska mästaren Jimmy Samuelsson – i dag mer känd deltagare i vårens Mästarnas Mästare – är Jens tränare. Han har mycket gott att säga om adepten men understryker att Jens har kvar att lära och utveckla.

– Det är inte nu han ska vara som bäst. Han tar små steg, med tiden tror vi att han blir bra.

Jimmy Samuelsson beskriver en kille som aldrig missar ett träningspass. Med sin fysik kör Jens slut på motståndarna och när han som junior får ta steget från matcher på 2 x 2 minuter till 2 x 3, anar Samuelsson att det premierar adepten.

Fem dagar i veckan åker Jens till AIK:s träningshall i Hagalund. Söndagar är träningsfria och en dag i veckan, ofta onsdagar, kör han fys i en utbyggnad på tomten i Ormsta.

KRAFT OCH TEKNIK. Jens har sin egen ninjabana på tomten. Foto: Roffe Andersson

Morgonen efter ska han till Sundsvall på landslagsläger och ordinerad vila till dess. Insikten blir att Jens inte kan stava till vila. Han visar upp det mesta han kan göra hemma.

– Jag har aldrig förlorat en match för att jag är tröttare än min motståndare. Jag orkar, är aldrig helt tömd efteråt, säger han och tillägger ödmjukt och bekymmersfritt att det finns ”andra sätt att förlora på”.

Driver tempot

Är inte sex pass i veckan väl mycket i din ålder, inte minst sett till resorna?

– Nej, svarar han snabbt. Jag planerar bra, tar ledigt ibland. Vanligvis åker jag direkt från skolan (Roslagsbanan, buss från Mörby till Solna och sista biten El-spark, reds anm).

Hans taktik är att driva tempot. Får han ner motståndaren i matchens första parterr (denne ska lägga sig ner på mattan och Jens jobba ovanpå dennes rygg) är mycket vunnet. Jens är ingen kastmaskin. Däremot riktigt bra på rullningar, enligt Jimmy Samuelsson.

– Vi jobbar med mina grepp och kast i stående, att kasta motståndaren ger ju mer poäng. Än så länge är jag bättre på att ta de lätta poängen.

Och tar han de första poängerna är han defensivt väldigt stark.

HEMMAGYM. En dag i veckan skippar han resan till Solna och tränar i stället på tomten. Foto: Roffe Andersson

Ville boxas

Det var av en tillfällighet Jens hamnade på brottningsmattan. Som ung sade han en dag att han ville börja med boxning.

– Jag var väl nio år, tror jag. Pappa sa nej och en vecka senare började jag med brottning i Väsby.

Via Spårvägen, tillbaka till Väsby BK och nu i AIK har Jens fått sitt genombrott. Hans huvudantagonist i 80-kilosklassen är Leon Hals från Helsingborgsklubben HBK Bergania. Leon vann deras SM-final i mars, Jens tog revansch i semifinal i Nordiska mästerskapen förrförra helgen och det står 3–3 inbördes. I final föll Jens mot duktige finnen Sebastian Åbrant.

– Min dröm är OS. I sommar är målet ungdoms-EM i Serbien. Men den platsen tar nog Leon Hals, förbundet brukar ta den som har sin sista chans att tävla i UEM och Leon är ett år äldre än jag. Jag kan nå UEM även nästa år, men tänker ge det en chans även i år, säger Jens Abrahamsson.