SPORT 2024-02-22 KL. 09:00

Valdemar laddar för nästa steg

Av Jonny Andersson

Sju tävlingshelger med dubbla race väntar för Vallentunakillen. Valdemar Mellgren är klar för Northern Talent Cup i roadracing och det är perfekta steget i hans mål att nå MotoGP.

Valdemar laddar för nästa steg
PUBLIKCHOCK. NTC:s premiärhelg avgörs samtidigt som en deltävling i World Superbike och det väntas 70 000 åskådare på läktaren i Assen, Nederländerna. Foto: Roffe Andersson

15-årige Valdemar Mellgren har år för år uppfyllt sina visioner. I oktober försökte han ta en genväg genom att kvala till Red Bull MotoGP Rookies Cup. I dag är han införstådd med att det hade blivit ett för stort steg. Han kan inte konkurrera med upp till tre fyra år äldre killar som är från Sydeuropa och har träningsbanor året runt utan att med husbil bila genom hela Europa.

– Jag var chanslös mot de snabbaste i Rookie Cup-kvalet. Egentligen var det inte menat att jag skulle till Rookie Cup i år, säger han med en min som antyder att han gärna varit tillräckligt snabb i höstas.

Imponerar på Svemo

Han är enormt nöjd med att som en av 24 tonåringar få en startplats i Northern Talent Cup. För att tydliggöra bedriften ska nämnas att Mellgren är ensam från Norden. Och senast Sverige hade en talang på den här nivån var 2009-2010.

Svenska Motorsportförbundet, Svemo, skriver: ”Han blir den enda föraren från Norden i årets NTC och det markerar även en betydande händelse då det är många år sedan en ung svensk förare senast deltog i en hel säsong internationellt inom #RoadToMotoGP.”

För att förtydliga var Valdemar iväg på kortläger i Spanien kring nyår. Under sportlovet väntar ytterligare tre fyra dagars träning i Cartagena, Spanien och 5-7 april test 1 för samtliga NTC-förare inför tävlingspremiären 19-21 april. Hur många fler mil i kroppen konkurrenter från sydligare delar av Europa har, kan man bara spekulera i.

– Jag spelar fortfarande innebandy, säger Valdemar och skrattar.

Måste köpa ny hoj

Ut ur garaget, som är proppfullt av hans och föräldrarnas hojar, drar han fram sin Honda NSF250. Exakt en sådan ska samtliga köra i NTC. Men. Trots att hojen är standard i enhetsklass sedan många år, är Valdemars för gammal. Han måste ha en ny, tillverkad 2022 eller senare och den är nu under tillverkning. Ändå har inte en pryl förändrats från då till nu. Valdemar och pappa Lars ruskar på huvudet. De hade gärna sluppit köpet, samtidigt är startkostnaden för att åka serien bara 15 000 kronor. Resten tar NTC:s huvudsponsor.

– Dorna (driver NTC, reds. anm) har som mål att fler, från norr- och Centraleuropa, ska ha chans att nå de stora serierna, VM etcetera. I NTC kör inga från Spanien, Italien... Inte heller britter, de har egen motsvarande serie. Vår totala budget för en säsong är 250 000, då ingår köp av ny tävlingsbike, säger Valdemar Mellgren.

Under nyårsdagarna i Spanien var hur som helst Valdemar snabbare än en handfull killar från Spanien. Han var det inte dag ett, men blev det tack vare finsk hjälp. Niki Tuuli, VM-förare i Moto2 och hans mekaniker bjöd på inställningstips. Med det hittade Valdemar extra fart.

– Det var läckert. En kille blev så sur att han laddade för mycket och kraschade, säger han och hyllar sin nye coach - spanjoren Diego Lozano.

Ska bli tekniker

Valdemar hyllar även sin skolrektor och Nordgren Racing som tagit honom under sina vingar.

Han hyllar också sig själv. Han har raggat in nya sponsorer, höll föredrag om sig själv under MC-mässan i Älvsjö och fixade sig en skolpraktik där han, på ett världsledande företag i Upplands Väsby, lärde sig mycket om stötdämpare.

– Jag har sökt till teknikprogrammet på Åva, Täby, så jag kommer att hålla på med det här ett tag, säger Valdemar Mellgren.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se